Dövme kalıplarında kalıbın dolmasını etkileyen faktörlerin incelenmesi ve sonlu elemanlar yöntemi ile akış analizlerinin yapılması
Investigation of filling the forging dies and making the flow analysis using finite element method.
  1. Tez No: 237184
  2. Yazar: SAVAŞ ADİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET EMİN YURCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: dövme teknolojisi, kalıp dolumu, sonlu elemanlar, forging technology, die filling, finite elements
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gelişen günümüz teknolojisinde üretimin en verimli şekilde yapılması, rekabet şansı ve azalan doğal kaynaklar açısından düşünüldüğünde, yüksek bir önem arz etmektedir. Dövme teknolojisi perspektifinden bakıldığında amaç, optimum hammadde ve enerji ile kalıbı hatasız bir şekilde dolduracak dövme aşamalarının belirlenmesidir. Bu sayede, parça başına az bir miktar olsa bile, sağlanan enerji ve hammadde ekonomisiyle seri üretimlerde çok büyük tasarruflar elde edilmektedir.Yapılan yüksek lisans tezi, dövme kalıplarında kalıp dolumu üzerindeki etkileri araştırmaya odaklanmış bir çalışmadır. Bu etkileri araştırmak için sonlu elemanlar yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemi kullanmak için MSC firmasının SuperForm adlı sonlu elemanlar paket programından faydalanılmıştır.Ortaya çıkan bu çalışmada ilk önce dövme yöntemlerinden bahsedilmiştir. Daha sonra dövme makinaları tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde kullanılan sonlu elemanlar paket programı tanıtılmıştır. Ardından kalıp boşluğunun doldurulmasını etkileyen faktörler incelenmiş ve bölümün ilgili kısımlarında bu alanda daha önce yapılmış çalışmalara değinilmiştir. Analizler kısmında ise eksenel simetrik analiz yardımıyla, belirlenen örnek parçaların kalıp dolumu analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Considering the competition in the markets and the decreasing natural sources in today's improving technological world, it is essential to make the production in the most possible efficient way. Through the perspective of forging technology, the goal is to define the steps of the forging process that will result in a flawless filling of the die, by using an optimum amount of material and with minimum energy. Consequently, a very big energy and material saving can be achieved in total as a result of mass productions.The present study is focused on the effects on the filling of the forging dies during the forging process. To investigate these effects, the method of finite elements has been applied and the commercial program of MSC company called Super form has been used.In the study, firstly different methods of forging has been mentioned continued by the introduction of discrete types of forging machines. The third section is reserved for the explanation of commercial program used. After that, the factors that effect the filling of the die cavity has been investigated and in the relevant parts of the section the previous studies has been cited. In the analysis section, the analysis has been made for the filling of the dies of the sample pieces by using the axisymmetric method