Dijital form türetici (froebel form türetici) ile bir konut yerleşkesinin tasarım süreci
The design process of a housing estate with the digital form generator (froebel form generator)
- Tez No: 237187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasarım, Algoritmik Mimarlık, Kural Tabanlı Tasarım, Biçim Gramerleri, Froebel Blokları, Genetik Algoritmalar, Evrimsel Mimarlık, Computer Aided Design, Algorithmic Architecture, Rule Based Design, Shape Grammars, Froebel Blocks, Genetic Algorithms, Evolutional Architecture
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bilgisayarın mimarlar tarafından kullanımının artması ile birlikte, mimarların bilgisayarları tasarım sürecinde de kullanma ihtiyaçları çeşitli yazılımlarla birlikte mümkün olmaya başlamıştır. Mimarlar ya da tasarımcılar, bilgisayarın hesaplamalı gücünden yararlanarak, el yordamı ile yapılması mümkün olmayan ya da oldukça zor olan yöntemler geliştirebilmektedirler. Mimarların yazılımları geliştirmeleri zor olsa da, yazılımların sundukları yazılımlara müdahale etme ve istediği arayüzü geliştirmeyi sağlayan script dillerini anlama ve uygulamaları daha kolay olmaktadır. Bu yöntem diğer programlama dillerine oranla oldukça anlaşılırdır. Script mantığını öğrenip çözümleyebilen tasarımcılar, problemlerini çözecek algoritmaları geliştirmekte zorlanmayacaklardır. Tabi ki burada algoritmik düşünce ve algoritmik tasarım kavramları önem kazanmaktadır. Tasarımcı problemin çözümünde izleyeceği yolu kendisi belirleyip algoritmasının tasarlayacaktır. Bu da tasarım sürecinin tasarlanması anlamına gelmektedir. Benim yaptığım araştırma ile froebel blokları ile biçim gramerleri kurallarını kullanarak form türetmeyi amaçlayan bir algoritma geliştirilmiştir. Froebel Form Türetici adını verdiğimiz bu arayüz ile her türlü form arayışı yapılabilmektedir. Çalışmada bir konut yerleşmesinin tasarım süreci ele alınmıştır.Araştırmanın ikinci bölümünde kural tabanlı tarım yöntemlerinden biçim gramerleri geniş bir şekilde ele alınmaktadır. Araştırma kapsamında geliştirilen eklenti program olan Froebel Form Türetici üçüncü bölümde ele alınıp kullanımı anlatılmakta ve elde edilen bazı örnek formlar sunulmaktadır. Dördüncü bölümde ise froebel form türetici kullanılarak konut yerleşmesinde uygulanacak konut formlarının elde ediliş süreçleri anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the need of using softwares during design process by architects and designers become to be possible with the developementes in computer technologies. Architects and desginers can improve some new methods with using the computational capacity of computers which are impossible or difficult to do maually. It can be very hard to create a software for designers, but with the script languages of the softwares which makes possible to interfere the software and to create the special interfaces for users, it becomes to be more easier to understand and practise. The code of a script is easier than to understand a software code. It won?t be hard to design the algorithms to solve the problems for architects who can learn the scripting rules. Of course, the notions of algorithmic thinking and algorithmic design becomes important. Architects will assign the solution of the problem and design the algorithm. And this means the design of design process. With my research, an algorithm is being designed to generate forms which uses the froebel blocks with shape grammar rules. With the interface that is called Froebel Form Generator, we can make form findings for everything. In my work, the design process of a housing estate is handled.The second part of the research is about the rule based design techniques. In this part, the main subject shape grammars are explained. In the third part, Froebel form generator, which is designed during the research, is explained and some examples generated with it are shown. And in the fourth part, the stages of to create the houses of the housing estate with froebel form generator is defined.