Lise biyoloji ders kitaplarının eğitsel tasarım açısından değerlendirilmesinde öğretmen ve öğretmen adayı görüşleri
Teachers' and pre-service teachers' views on the evaluation of biology textbooks from the point of educational concept
- Tez No: 237260
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji Ders Kitapları, Eğitsel Tasarım, Biyoloji Öğretimi, Biology Textbooks, Educational Concept, Biology Teaching
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Gelişen ve değişen teknoloji ile çeşitli eğitim araçları kullanılmasına rağmen, ders kitapları eğitim-öğretim programının temel eğitim aracı olarak görülmektedir. Biyoloji öğretiminde, ders kitaplarının en sık kullanılan öğretim materyallerinden birisi olması gerçeği nedeniyle, biyoloji ders kitaplarının sahip olması gereken eğitimsel kriterler belirlenmeli ve bu kriterlere göre değerlendirilmelidir.Bu çalışmada, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından kabul edilen ve Ortaöğretim kurumlarında 2007- 2008 öğretim yılında okutulan biyoloji ders kitaplarının eğitsel tasarım yönünden yeterli olup olmadığı araştırılmıştır.Bu amaçla hazırlanan 45 soruluk kitap değerlendirme ölçeği, Konya ilinde farklı okullarda görev yapan biyoloji öğretmenlerine ve Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans son sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Sonuçlar tablolar ve grafikler halinde gösterilerek, literatür bilgisi ile karşılaştırılmış ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
By the developing and exchanging technology, although various instruction materials are used, the textbooks are considered as the main instruction material of the education- teaching programme. Because of the fact that textbooks are one of the most used teaching materials in biology teaching, the educational criteria for biology textbooks should be determined and the textbooks should be evaluated according to these criteria.In this research, whether the biology textbooks that approved by Republic of Turkey Ministry of National Education ? Chairmanship of Training Comittee and used for secondary school in 2007 ? 2008 academic year in Turkey, sufficent in terms of educational concept or not, investigated.Textbooks evaluation scale prepared for the purpose of this aim including 45 questions was applied to teachers of biology service in different secondary schools in Konya province and pre- service teachers (master students without thesis) enrolled in the Biology Education programmes in the Faculty of Education at Selçuk Üniversity.The results were illustrated with tables and graphics and compared with litarature knowledge and suggestions improved.