Katı yüzeylere farklı yapıda kendiliğinden toplanan tekli tabakaların (SAMs) oluşturulması ve karakterizasyonu
Formation of different structure of self-assembled monolayers (SAMs) on solid surfaces and characterization
- Tez No: 237351
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Silanizasyon, indiyum kalay oksit (ITO) yüzeyi, cam yüzeyi, kendiğinden toplanma, Albumin, Silanization, Indium tin oxide (ITO) surface, glass surface, self-assembly, Albumin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, son zamanlarda özellikle nanoteknolojik çalışmalarda kullanımı nedeni ile cam yüzeyi ve indiyum kalay oksit kaplı cam yüzeylere kendiliğinden toplanan tekli tabakaların oluşturulması ve karakterizasyonu incelenmiştir. Bu işlem için öncelikle yüzeyler, çeşitli çözelti ve organik çözücülerle aktif hale getirmek için muamele edilmişlerdir. Daha sonra aktifleştirilmiş yüzeylere (3-aminopropil)-trietoksisilan(APTES), (3-izosiyanatopropil)trietoksisilan(IPTES), Oktadesiltrimetoksisilan(OTMS), Oktiltrietoksisilan(OTES), bileşikleri kullanılarak kendiliğinden toplanma prosesine göre silanlama işlemi uygulanmıştır. Yüzeylerin hidrofilik ve hidrofobik özellikleri incelenmiştir. Bu aşamadan sonra biyolojik bileşik olan Albuminin IPTES modifiyeli yüzeye bağlanması amaçlanmıştır. Her bir adımdaki reaksiyonlar fluoresans mikroskobu, temas açısı ölçümü, atomik kuvvet mikroskobu (AFM), elektokimyasal impedans spektroskopisi (EIS) ve dönüşümlü voltametre (CV) ile karakterize edilmiştir. Böylece cam yüzeyi ve indiyum kalay oksit cam yüzeyi arasındaki farklılıklar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, recently, characterization and formation of self-assembled monolayers (SAMs) on glass surface and indium tin oxide (ITO) surfaces have been investigated due to especially nanotechnologic studies. For this procedure, fistly, solid substrates (glass surface and ITO surface) have been treated various and organic solutions to obtain active surface. Then, silanization procedure was applied active surfaces by using (3-aminopropyl)-triethoxysilane(APTES), (3-isocyanatopropyl)triethoxysilane(IPTES), Octadecyltrimethoxysilane(OTMS), Octyltriethoxysilane(OTES), compounds according to self-assembly. Properties of hydrophilic and hydrophobic surfaces were investigated. After this step, Albumin which is biologic compound was aimed that is binded modified with IPTES surface. At each step to reactions were characterized by using, fluoresans microscopy, contact angle measurement, atomic force microscopy (AFM),electrochemical impedance spectroscopy (EIS) and cyclic voltammetry (CV). So, differences of between glass surface and indium tin oxide (ITO) surface were stated.