Sapsız meşe (Quercus petrea (Mattuschka) Liebl. subsp. iberica (Steven ex Bieb) Krassiln)'nin bazı teknolojik özellikleri üzerine ısıl işlemin etkileri
The effects of heat treatment on some technological proporties in oak (Quercus petrea (Mattuschka) Liebl. subsp. iberica (Steven ex Bieb) Krassiln) wood
  1. Tez No: 237417
  2. Yazar: TOLUNAY ŞANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sapsız Meşe, Quercus petraea, Isıl İşlem, Fiziksel ve Mekanik Özellikler, Oak, Quercus petraea, Heat Treatment, Physical and MechanicProperties
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada; ısıl işlem uygulanan Sapsız Meşe (Quercus petraea (Mattuschka) Liebl. subsp. iberica (Steven ex Bieb) Krassiln) odununun teknolojik özellikleri incelenmiştir.Odunun ısıtılması muamelesi eski çağlardan beri bir kurutma ve özelliklerin modifiye edilmesinde kullanılan bir metottur. Günümüzde de ısı muamelesi aynı nedenlerden dolayı kullanılmaktadır.Üç farklı sıcaklık (120, 150 ve 1800C) ve üç farklı süre (2, 6 ve 10 saat) olmak üzere toplam 9 varyasyonda oluşturulan deneme deseninde her varyasyon için ayrı kontrol grubu oluşturulmuştur. Isıl işlem uygulaması normal atmosfer ortamında, sıcaklığı ±10C duyarlıkta kontrol edilebilen bir etüvde gerçekleştirilmiştir.Isıl işleme tabi tutulan test örneklerinde fiziksel özelliklerden; tam kuru yoğunluk ve genişleme, mekanik özelliklerden liflere paralel basınç direnci, eğilme direnci ve eğilmede elastikiyet modülü tespit edilmiş ve kontrol gruplarıyla karşılaştırılmıştır.Sonuç olarak; ısıl işlem uygulamasının fiziksel özellikler üzerindeki etkisi özellikle boyut stabilizasyonu bakımından memnun edici bulunmuştur. Fiziksel ve mekanik özelliklerde, genellikle artan sıcaklık ve süreye bağlı olarak bir düşüş kaydedilmiştir.Elde edilen sonuçlar ANOVA ve Duncan testi kullanılarak ısıl işlem görmüş odunun fiziksel ve mekanik özelliklerine sıcaklık ve sürenin etkileri belirlenmiştir. Sonuçlar ısıl işlemin örneklerin fiziksel özellikleri üzerinde özellikle de genişleme üzerine etkisinin olumlu olduğunu göstermiştir. Sıcaklık ve sürenin artmasıyla mekanik ve teknolojik özelliklerde düşüş olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some technologic properties of heated Oak (Quercus petraea (Mattuschka) Liebl. subsp. iberica (Steven ex Bieb) Krassiln) wood was investigated.Heating wood has since ancient times been a method to dry and modify its properties. Nowadays heat is used in industrial processes for the same reasons.Heat treatment was applied on the wood samples at three different temperatures (120, 150 and 180°C) and three different durations (2, 6 and 10 hours) under atmospheric pressure (± sensitively).As physical properties; oven-dry density and swelling, as mechanic properties; compression strength parallel to the grain, static bending strength and modulus of elasticity were determined.The results indicated that the effects of heat treatment on physical properties especially with dimensional stabilization was found satisfactory. Physical and mechanic properties values generally exhibited a decrease with increasing the exposure durations and temperatures.The obtained results were analyzed using ANOVA and Duncan Test, the effects of temperature and duration to physical and mechanical properties were determined. According to the results, increasing temperatures resulted more weight loss on the heat treated specimens than the control specimens. The results indicated that the effects of heat treatment on physical properties of specimens in regard to swelling was found satisfactory. Mechanic and technologic properties generally exhibited a decrease with increasing the exposure durations and temperatures.