Biometric studies on some leaf and fruit characters of three different quercus petraea (mattuschka) liebl. subsp. iberica (steven ex. bieb) krassilln populations in Bolu province
Bolu ilindeki üç farklı quercus petraea (mattuschka) liebl. alttür. iberica (steven ex bieb) krassilln. populasyonlarının bazı yaprak ve meyve varyasyonları üzerine biyometrik çalışmalar
- Tez No: 88159
- Danışmanlar: PROF. DR. M. TEKİN BABAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Quercus petxeae, subsp Iherica, biosystematics, population, taxonomy. Bolu. İÜ
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Yüksek Lisasas Tesi Bolu İlindeki Üç Farklı Quercus petraea (Mattuschka) Llebl. alttür. Ibeıica (Steven ex Bieb.) Krassiln. Populasyonlarının Bazı Yaprak ve Meyve Varyasyonları Üzerine Biyometrik Çalışmalar. BAĞDAGÜLALTUN Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 1996, Sayla : 92 Bu çalışmada Düzce, Gölcük ve Gölköy yörelerinden üç farklı poptüasyona ait Quercus petraea bireyleri rastgele ömeklenmiştir.Bireyiere ait 11 kantitatif yaprak karakteri,9 kantitatif pelit karakteri değerlendirilmiştir. Bu yaprak ve pelit karakterlerinin populasyonlar içi ve arası varyasyon tayflarının ortaya konulmasına çalışılmıştır. Her populasyona ait elde edilen aritmetik, ortalamalara ANOVA, Duncan ve Kümeleme Analizi testleri uygulanırken, bu ortalamalardan yararlanılarak güvenlik aralıkları ve poligona! grafikleri çizilmiştir. Bu varyasyonların meyve karakterlerinde yaprak karakterlerine nazaran daha anlamlı olduğu bulunmuştur. Grafiksel, biyometrik ve sayısal taksonomik analizler sonucunda birbirine benzeyen guruplamalar elde edilmiştir. Sayısal taksonomik yöntemler sonunda populasyonlann birbirlerine olan benzerlikleri ölçülınüştür. Yüksekliğin, karakterlerin gösterdiği varyasyonları etkilemekte olduğu gözlenmiştir. Geleneksel taksonomik çalışmalarda yaygm şekilde pek kullanılmayan kantitatif karakterlerin uygun istatistiksel ve sayısal taksonomik analizler ile meşe taksonomisinde kullanılabilecek gös - ivterilmiştir. Populasyoniar arası deyamsızlıklanrı fazla olduğu bulunmuştur. Sayısal taksonomik metodlar, istatistiksel, grafiksel ve Duncan test sonuçları Gölcük ve Gölköy'ün birbirlerine benzedik lerini, Düzce'nin bunlardan biraz daha farklı olduğunu göstermiştir. Karakter ölçümlerinde İndeks tipi karakterlerin daha güvenilir sonuçlar verdiği bulunmuştur. Anahtar kelimeler : Quercus petmea alttür. Ibeıica biyosistematik, populasyon,taksonomi. Bolu.
Özet (Çeviri)
Summary Master Thesis Biometrlc Studies on Some Leaf and Fruit Characters of Three Different Quercus petraea (Mattuschka) Liebl. subsp. ibertea (Steven ex Bieb) Krassilln. Populations in Bolu Province. BA?DAGÜLALTUN The Abant İzzet Baysal University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology 1996, Page; 92 Specimens were collected randomly from three populations of Quercus petraea occuring Düzce, Gölcük and Gölköy areas. Total 11 quantitative leaf characters and 9 fruit characters were scored. Variation profiles of the leaf and cupula characters were drawn for each of the populations. ANOVA, Duncan and Cluster Analysis tests were applied for the population analyses. Confidence interval graphics and polygonal graphs were drawn by using the means of the populations. The fruit characters may be better than leaf characters taxonomically. In most of the graphical, biometrical and numerical taxonomic analyses, similar group formations were obtained. Similarities of the populations were measured by means of numerical taxonomic methods. The variation showed that the leaf and fruit characters lichanged according to the increase of altitude. In traditional taxonomic studies quantitative characters are not commonly used in the point of view for practical reasons. However, they may be used in the classification of oaks as dependable characters by means of appropriate statistical and numerical methods. Numerical taxonomic methods showed that Gölcük was more similar to Gölköy, but Düzce was different from both of them. This result was supported by the results of statistical, graphical and Duncan tests. The leaf and fruit characters used in this study showed discontinuities between populations. Index type characters were more reliable than other type of characters.