İki amaçlı açık araç rotalama problemi için bir çözüm yaklaşımı
A solution approach for bicriteria open vehicle routing problem
- Tez No: 237430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜJGAN SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Araç Rotalama Problemi, Gezgin Satıcı Problemi, Genetik Algoritma, Vehicle Routing Problem, Travelling Salesman Problem, Genetic Algorithm
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araç rotalama problemleri (ARP), coğrafi olarak dağınık merkezlere bir veya birden fazla depodan hizmet vermek üzere görevlendirilen araçların en iyi dağıtım/toplama rotalarının belirlenmesi problemleridir.ARP, çözümü zor ve zaman alan (NP-Zor) eniyileme problemlerinden biridir. Literatürde, ARP çözümünde sezgisel ve meta-sezgisel yöntemler ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.Ele alınan çalışmada, ürünlerin dağıtımını kiraladığı araçlar ile gerçekleştiren bir işletmenin araç rotalarının, en az sayıda araç kullanarak ve toplam kat edilen mesafeyi de en küçükleyerek belirlenmesi hedeflenmiştir. Microsoft Excel ve Visual Basic tabanlı bir genetik algoritma kodu geliştirilmiştir. Kullanıcı etkileşimli ara yüzler, sistemin kullanımını kolaylaştırmakta, anlaşılırlığı arttırmaktadır.Geliştirilen sistem, dağıtımda benzeri lojistik destek alan diğer üretim işletmelerine de kolayca uyarlanabilecek özelliktedir.
Özet (Çeviri)
Vehicle routing problems (VRP) deal with optimal distribution /gathering routes for vehicles that serve scattered quarters from one or more warehouses.VRP is one of difficult and time consuming (NP-hard) optimization problems. Heuristic and meta-heuristic methods are generally used to solve the VRP in literature.This study aims to determine the routing of rented vehicles of a firm which minimize both the number of vehicles and total milage. A genetic algorithm code based on Microsoft Excel and Visual Basic is developed. User interacted interfaces facilitates using of the system and improves comprehensibility.The developed system is easily adaptable to other firms which need similar logistic support on distribution.