Eskişehir'de jeotermal enerjinin konut ısıtmasında kullanılabilirliği
Using geothermal heatpump at residence heating in Eskişehir
- Tez No: 237439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeotermal enerji, ısı pompası, Geothermal energy, heat pump
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dünya iklim sisteminde değişikliklere neden küresel ısınmanın etkileri en yüksek zirvelerden, okyanus derinliklerine, ekvatordan kutuplara kadar dünyanın her yerinde hissedildi. Kutuplardaki buzullar eridi, deniz suyu seviyesi yükseldi ve kıyı kesimlerde toprak kayıpları arttı. Örneğin 1960'ların sonlarından bu yana Kuzey Yerküre'de kar örtüsünde yüzde 10'luk bir azalma gözlemlendi ve 20'inci yüzyıl boyunca deniz seviyelerinde de 10-15 cm arasında bir artış olduğu saptanmıştır. Küresel ısınmaya bağlı olarak dünyanın bazı bölgelerinde kasırgalar, seller ve taşkınların şiddeti ve sıklığı artarken bazı bölgelerde uzun süreli, şiddetli kuraklıklar ve çölleşme etkili olmuştur. Kış mevsiminde sıcaklık artmış, İlk Bahar erken gelmiş, Sonbahar gecikmiş, hayvanların göç dönemleri değişmiştir. Yani iklimler değişmiştir. İşte bu değişikliklere dayanamayan bitki ve hayvan türleri de ya azalmış ya da tamamen yok olmuştur. Bütün bu olumsuz gelişmelerin sorumlusunun, fosil yakıt tüketiminin son yüzyılda çok büyük artış göstermesi olduğu sıklıkla telaffuz edilmektedir. Bu olumsuz etkilerden kurtulmanın çarelerinden biriyse yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygın olarak kullanılmasıdır.Bu çalışmada, Eskişehir de jeotermal enerjinin konut ısıtılmasında kullanabilirliği araştırılmıştır. İlk olarak jeotermal enerji hakkında genel bilgi verilmiştir. Dünya ve Türkiye'deki bazı örnekler incelenmiştir. Son olarak Eskişehir ilinde bulunan dubleks bir binanın ısıtılmasında jeotermal enerjinin kullanımı sonucu elde edilen enerji tasarrufu, çevresel ve kullanım maliyetleri açısından incelenerek üstünlükleri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Effects of global heating causing changes in the climate systems of the world is shown from highest peaks to deepst point of oceans and from Ecuodor to polars. Ices at polars melt down, oceans hight increase and soil fields at the cost decrease. For example, 10% shortage at snow spaces on the North hemisphere have been shown since 1967 and 10-25 cm increasing of the oceans has been demonstrated for 20 th century. Because of global warming, some areas on the world flooods, storms increases and some areas on the world have more effective drought and become dessert rapidly. It is shown Heat increases at Winter and Spring becomes early, Fall gets late, and animal?s migration time has changed. So climates change. Species animals and plants that don?t stand this changes become extinct or reduces. İt is said that this negative changes is caused by fosil-based fuels has increased so much for last cuntry. One solution of this negative effects is to use commonly sustainable energy resources.In this study, heating a building with geothermal based heat pump is aimed. İnitially, it was given a knowledge about geothermal energy. Secondly, various applications from World and Turkiye were investigated. Finally amount of saving energy, enviromental and coast were researched and advantages were revealed for Eskişehir at double floor house.