İş güvenliği tehlike risk analizleri ve bir işletmede uygulama
The occupational safety risk analysis methods and an application in a management
  1. Tez No: 237471
  2. Yazar: ATİLLA FLAYEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Risk analizi, tehlike tanımlama, risk değerlendirme, doğalgazdağıtım sirketi, Risk assessment, hazard definition, natural gaz distributor firm
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Risk analizi çalısmaları ilk olarak havacılık sektöründe kullanılmıstır. Dahasonra, gıda sektörü risk analizi çalısmalarının yoğun bir sekilde kullanıldığı sektörolmustur. Günümüzde, muhtemel hatalar ve bu hataların meydana gelmesi ileolusabilecek kayıpların sadece maddi olmadığı, bu kayıpların sosyoekonomiketkilerinin de olduğu bilinciyle hemen her alanda risk analizi çalısmalarıyapılmaktadır.Bu çalısmada, bir doğal gaz dağıtım sistemindeki is sağlığı ve güvenliğitehlikeleri tanımlanmıs ve riskleri değerlendirilmistir. Çalısma kapsamında, sistemtoplam 57 adet uygulama alanına ayrılmıstır. Bu alanların her biri ayrı ayrıdeğerlendirmeye alınmıs ve toplam 455 adet tehlike tanımlanmıstır. Tanımlanantehlikeler için gerçeklestirilen risk değerlendirmeleri neticesinde tehlikelerin 52adedinin (%11,4) tahammül edilemez risk seviyesine sahip oldukları görülmüstür.Bununla birlikte, tahammül edilemez risklerin büyük bir kısmının RMS-A istasyonu,bölge istasyonları ve müsteri istasyonlarında bulunduğu görülmüstür. ?stasyonlar,yüksek basınçlı doğal gazın yer üstünde bulunduğu noktalardır. Bu nedenle ciddikontrol altında tutulması gereken sistem elemanlarıdır.
Özet (Çeviri)
The risk analysis has started in the aeronautics sector at first. The food sectorbecame the next sector to have risk analysis studies in an intensive manner. Today,the risk analysis studies have been performed in the manufacturing sector as well asin the service sector, realizing that it has social and economic effects.In this study, a risk analysis study has been performed in a natural gasdistribution company via describing its occupational health-safety and evaluating itsrisks. The whole system is separated totally 57 different application areas withinscope of the study. Each of this application is reviewed one by one and totally 455different hazards are defined. As a result of performed risk evaluating for defininghazards, 52 of them (%11,4) are seen that can not be tolerated. In addition, it seenthat most of these not tolerated hazards are located in RMS-A, area and costumerstations. Stations are located where is near high press natural gas. So these placeshave to be kept under serious control.