Karvakrol, sinamaldehit veya timol ile dezenfekte edilmiş bıldırcın (Coturnix coturnix Japonica) yumurtalarının kuluçka ve besi performans özellikleri
Hatching and fatening traits of quail (Coturnix coturnix Japonica) eggs disinfected with carvacrol, cinnamaldehyde or thymol
- Tez No: 237474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karvakrol, timol, sinemaldehit, dezenfektan, bıldırcın, kuluçka
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmanın amacı antimikrobiyal etkili karvakrol, timol ve sinemaldehit'in % 1'lik solusyonlarının kuluçkalık yumurta dezenfektanı olarak test edilmesidir. Çalışmada 18 haftalık yaştaki bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) yumurtaları kullanılmıştır. Kafes ünitelerinde yetiştirilen hayvanlardan fekal kontaminal olmamış ya da görünebilir kırık ve çatlağı olmayan yumurtalar günde 2 kez olmak üzere toplanmışlardır. Toplam 992 adet yumurta kullanılmıştır. Kuluçka öncesi yumurtalar her birinde 248 adet olmak üzere rasgele 4 gruba ayrılmışlardır. Her bir grubun 4 tekerrürü ( n= 62 yumurta ) oluşturulmuştur. 1. grup timol uçucu yağı solusyonunun % 1'lik çözeltisi ile 2. grup karvakrol uçucu yağı solusyonunun % 1'lik çözeltisi ile 3. gurup sinemaldehit ( Si ) uçucu yağ solusyonunun % 1'lik çözeltisi ile son grup ise Kuverternar amonyum bileşiminin % 0.1'lik dozu ile muamele edilmişlerdir. Tüm yumurtalar aynı inkübatörde ilk 18 gün 37.5 0C ve % 58 NR' de son 3 gün ise 37.2 0C ve % 75 NR'de aynı çıkış kabininde muamele edilmişlerdir. Çıkışta gruplara göre civciv sayıları tespit edildikten sonra çıkış olmayan yumurtalarda kabuk altı analiz uygulanmıştır. Çıkışı müteakiben karışık cinsiyette her bir grupta 80 adet olmak üzere toplam 320 adet civciv kafes ünitelerinde standart büyütme şartlarında yetiştirmeye alınmıştır. Kuluçka sonuçları bakımından grup ortalamaları arasında istatistiki olarak fark bulunamamıştır. Buna karşın 42 günlük yetiştirme periyodunda YDO bakımından sinemaldehitde olumlu sonuç tespit edilmiştir ( P< 0.05 ).Sonuç olarak mevcut çalışmada kullanılan antimikrobiyal etkili uçucu yağ bileşenleri alternatif kuluçka yumurta dezenfektanı olarak kullanılma potansiyeline sahip görünmektedirler. Çıkış sonrası performans kriterleri de dikkate alındığında Sinemaldehit grubunun yüksek kullanım potansiyeline sahip olduğu görülmektedir. Ancak bu çalışmanın daha kapsamlı denemelerle desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
A completely randomized design experiment was conducted to determine the suitability of some antimicrobial volatile oils including carvacrol, cinnamaldehyde and thymol compounds with 1 % solutions as a quail hatching eggs disinfectant. All egg samples were taken from a non-commercial strain of quail (Coturnix japonica) breeders hens. Eggs that had been freshly laid onto cages were collected twice a day. Fecal contaminated eggshells and eggshells with visible checks were discarded. A total of 992 eggs were used in the study. The eggs were divided into 4 treatment groups, each one containing 248 eggs and randomly allocated into 4 incubator trays so that each treatment had 4 replicates. The first group treated with thymol solutions (1 %), second one with Carvacrol (1 %), third group with cinnamaldehyde (1 %) and the last one quaternary ammonium compounds (% 0.1) before incubation. The eggs were incubated at 37.5°C and at 58 % RH until the 15 d of incubation where incubation conditions when changed to 37.2°C and at 75% RH for 3 days. At hatching all chicks were counted and eggs that did not hatch were broken. Thereafter, their contents were subsequently examined macroscopically to determine true fertility and estimate the time death for the unhatched fertile eggs. Following hatch, 320 mixed sexes chicken were reared for 42 days for all groups (80 chicks for each group) in cage units in standard rearing conditions.There were found no significant differences for hatching traits among groups. Regarding performance parameters of quails, virtually no significant differences were found among groups but FCR.