Structural optimization strategies via different optimization and solver codes and aerospace applications
Değişik optimizasyon ve çözücü kodlarıyla yapısal optimizasyon stratejileri ve havacılık ve uzay uygulamaları
  1. Tez No: 237650
  2. Yazar: MUSTAFA EKREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN KAYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Optimizasyon, Geometrik Özellik ve Şekil Optimizasyonu, Hava Aracı Yapıları, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Structural Optimization, Geometric Property and Shape Optimization, Aerospace Structures, Finite Element Method
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu tezde, üç farklı yöntem kullanılarak yapısal optimizasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Birinci yöntemde yapısal optimizasyon problemi ticari bir yapısal analiz programı olan MSC.NASTRAN optimizasyon modülü kullanılarak yapılmıştır. İkinci yöntemde MATLAB ortamında hazırlanmış optimizasyon kodu ile çözücü olarak MSC.NASTRAN kullanılarak optimizasyon problemi çözülmüştür. Üçüncü yöntem ise MATLAB ortamında hazırlanmış optimizasyon kodu ve analitik denklemler çözücü olarak kullanılmak suretiyle optimizasyon yapılmıştır. Her üç yöntemde günümüzde optimizasyon problemlerinin çözülmesinde çeşitli avantajlar sağlayabilmektedir. Bu nedenle bu tez kapsamında her üç yöntemin gösterimi gerçekleştirilmiş ve kullanılan programlara özel arayüz kodları da tez içinde detaylıca açıklanmıştır. Her üç yöntem ile elde edilen sonuçların kıyaslanmasını yapabilmek için doğrulama çalışmaları dikdörtgen kesitli ankestre kiriş problemi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Doğrulama çalışmasında kesit alanın yükseklik ve genişliği olmak üzere iki adet tasarım değişkeni kullanılmıştır. Bu sayede tasarım uzayının iki boyutlu grafik üzerinde görsel olarak gösterilmesi mümkün olmakta ve optimizasyon yöntemlerinin her adımdaki gelişiminin izlenebilmesi kolaylaşmaktadır. Son bölümde ise çok elemanlı bir kanat tork kutu yapısının optimizasyonu MSC.NASTRAN optimizasyon modülü kullanılarak yapılmıştır. Bu kısımda sabit uç yük, kanat boyunca değişken yük durumları için geometrik özellik optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, şekil optimizasyonu kapsamında ise kanat sinir pozisyonlarının optimum yerleşim problemi çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, structural optimization study is performed by using three different methods. In the first method, optimization is performed using MSC.NASTRAN Optimization Module, a commercial structural analysis program. In the second method, optimization is performed using the optimization code prepared in MATLAB and MSC.NASTRAN as the solver. As the third method, optimization is performed by using the optimization code prepared in MATLAB and analytical equations as the solver. All three methods provide certain advantages in the solution of optimization problems. Therefore, within the context of the thesis these methods are demonstrated and the interface codes specific to the programs used in this thesis are explained in detail. In order to compare the results obtained by the methods, the verification study has been performed on a cantilever beam with rectangular cross-section. In the verification study, the height and width of the cross-section of the beam are taken as the two design parameters. This way it has been possible to show the design space on the two dimensional graph, and it becomes easier to trace the progress of the optimization methods during each step. In the last section structural optimization of a multi-element wing torque box has been performed by the MSC.NASTRAN optimization module. In this section geometric property optimization has been performed for constant tip loading and variable loading along the wing span. In addition, within the context of shape optimization optimum rib placement problem has also been solved.