Rhus coriaria L., Pyracantha coccinea M. Roemer, Cotoneaster nummularia Fisch.& Mey. türlerinin tohum ve çimlenme özelliklerinin belirlenmesi
Seed and germination characters of Rhus coriaria L., Pyracantha coccinea M. Roemer and Cotoneaster nummularia Fisch.&Mey.
  1. Tez No: 237656
  2. Yazar: SEMRA KAMBUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN TİLKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çimlenme engeli, çimlenme hızı, çimlenme yüzdesi, soğuk katlama, sumak, tohum, Seed dormancy, germination rate, germination percentage, stratification, Rhus, seed
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, Artvin'de doğal olarak yetişen, Rhus coriaria L., Pyracantha coccinea M. Roemer ve Cotoneaster nummularia Fisch.&Mey. türlerine ait tohumların çimlenme engellerini giderecek uygun yöntemlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Türlere ait tohumlar türlerin doğal olarak yayılış gösterdikleri alanlardan toplanmıştır. Tohum çimlenme engellerinin giderilmesi için uygulanan yöntemler her bir tür için ayrı ayrı belirlenmiştir. Genel olarak, soğuk katlama, sülfürik asitte bekletme ve sülfürik asitte bekletme + soğuk katlama işlemleri uygulanmıştır. Tohum çimlendirme testleri laboratuarda her işlem için 200'er tohum (4 x 50 tohum) ile sabit 20 ºC sıcaklık altında petri kapları içerisinde çimlendirme dolabında gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, her üç türde de çimlenme engelinin olduğu ve yapılan işlemlerin her üç türde de çimlenme performansı üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Cotoneaster nummularia tohumlarında 120 dak. sülfürik asit ile muamele + 60 gün soğuk katlama işlemini takiben, Pyracantha coccinea' da 10 dak. sülfürik asitle muamele + 90 gün soğuk katlama işlemini takiben ve Rhus coriaria' da 60 dak. sülfürik asitle muamele + 60 gün soğuk katlama işlemleri sonucu en yüksek çimlenme performansı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Effects of some pre-treatments (scarification and cold stratification) on seed germination of Rhus coriaria L., Pyracantha coccinea M. Roemer and Cotoneaster nummularia Fisch.&Mey. native to Artvin, Turkey were investigated in this study. All seeds were collected from their natural habitats in Artvin, Turkey. Pretreatments of scarification with sulfuric acid, cold stratification or scarification with sulfuric acid followed by cold stratification were applied to the seeds for dormancy removal. Germination tests of 200 seeds (divided into 4 replicates of 50 seeds) were carried out at 20 ºC with 12 h light per day. Four replications (petri dishes) were placed in germinator and the seeds were germinated on top of filter paper in each dish in the lab. The seed of the three species show a high degree of dormancy. Responses in germination varied and were clearly influenced by the methods used to break dormancy in the three species. A combination of scarification and stratification resulted in highest germination performance in these three species. In Pyracantha coccinea the highest germination performance was obtained with scarification with sulfuric acid for 10 minutes followed by 90 days cold stratification. Scarification with sulfuric acid for 1 hour followed by cold stratification for 60 days in Rhus coriaria gave the highest germination performance. The maximum value of germination performance was obtained when Cotoneaster nummularia seeds were scarified with concentrated sulfuric acid for 10 minutes followed by cold stratification for 60 days.