Doğu ladini (Picea orientalis L. Link.) dikim zamanının genişletilebilmesi olanakları üzerine çalışmalar
Researches on exending the planting period of oriental spruce (Picea orientalis L. Link.) seedlings
  1. Tez No: 237657
  2. Yazar: ERGÜN SÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Ladini, Picea orientalis, dikim zamanı, fidan gelişimi, yaşama yüzdesi, Oriental Spruce, Picea orientalis, Planting Period, Seedling Growth, Survival Rate
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, yapay gençleştirme ve ağaçlandırma alanlarında dikim zamanının genişletilebilmesi olanakları araştırılmıştır. Artvin yöresinde, 2007 yılında Haziran Sonu, Soğuk Hava Deposunda Bekletilip Haziran Sonu, Haziran Sonu, Temmuz Sonu, Ağustos Sonu ve Ekim Sonu dikimlerinin, fidan boyu, kök boğazı çapı gelişimi ve yaşama yüzdeleri değerlendirilmiştir.Deneme alanları tesadüfi tam bloklar deneme desenine göre üç yinelemeli olarak kurulmuş, her bir yinelemede 30 adet, tepsi saksıda yetiştirilmiş Doğu Ladini fidanı kullanılmıştır. Deneme alanlarında, fidanların boyu ve kök boğazı çapı dikim esnasında, 2007 yılı vejetasyon dönemi sonunda ve 2008 yılı vejetasyon dönemi sonunda olmak üzere üç defa ölçülmüş, yaşama yüzdeleri belirlenmiştir.Deneme alanlarında yapılan ölçümlerden elde edilen verilerin istatistik analiz sonuçlarına göre, ortalama boy artımı bakımından Soğuk Hava Deposunda Bekletilip Haziran Sonu dikimleri hariç tüm dikim zamanları aynı gelişimi göstermiştir. Kök Boğazı Çapı yönünden yapılan analizlerde 2008 yılı vejetasyon dönemi sonu itibarıyla Haziran Sonu dikimleri en iyi ortalama kök boğazı çapına sahiptir. Yaşama yüzdesi bakımından 2007 yılı vejetasyon dönemi sonunda Ağustos Sonu ve Temmuz Sonu dikimleri en iyi yaşama yüzdelerine sahiptir. 2008 yılı vejetasyon dönemi sonunda Ekim Sonu, Ağustos Sonu ve Temmuz Sonu dikimlerinde en iyi yaşama yüzdeleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the facilities to expand planting time in artificial regeneration scence and afforestation areas were investigated. In Artvin region the seedlings were planted in late June 2007, in late June ripen in cold storage , in late July , in late August and in late October. Their seedling height, the growth of root collar diameter and survival rate were evaluated.The statistical approach was a randomized complete block desing with three replications. Thirty (30) seedlings of Oriental Spruce grown in tray pots for each replication were used. In sample plots, the height of the seedlings and root collar diameter planted at the end of the 2007 growing period and at the end of the 2008 vegetation period were measured three times and their survival rate was defined.According to the statistical analyses, all plantings showed the same growth for height growth except late June plantings. According to the analyses about root collar diameter, late June plantings have the best average root collar diameter in regard to 2008 growing period. At the end of the 2007 growing period for survival rate late August and late July plantings have the best survival rates. At the end of the 2008 growing period, the best survival rates were obtained in late October, late August and late July plantings.