Artvin-Murgul yalancı akasya (Robinia pseudoacacia) ağaçlandırma sahasında ve bitişiğindeki çayırlık alanda toprak solunumunun belirlenmesi
Soi respiration in black locust (Robinia pseudoacacia) plantations and its adjacent grassland in Murgul - Artvin area
- Tez No: 237660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN TÜFEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yalancı Akasya (Robinia pseudoacacia), toprak solunumu, kök kütlesi, toprak ıslahı, Artvin, Black locust (Robinia pseudoacacia), soil respiration, root biomass, soil improvement, Artvin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma ile Artvin-Murgul yöresinde dikimle oluşturulmuş yalancı akasya meşcerelerinde ve bitişiğindeki çayırlık alanlarda, farklı bakıda toplam 12 adet deneme alanının yerleri tespit edilmiş ve bu deneme alanlarında toprak solunumu, toprak nemi, toprak sıcaklığının zamana göre değişimi, toprak altı kılcal kök miktarının değişimi, toprak özellikleri üzerinde olan etkileri ortaya konmaya çalışılmıştır.Bu nedenle akasyalık alandan ve bitişiğindeki çayırlık alandan solunum örneklemesi, kök örneklemesi ve toprak örneklemesi yapılarak bu çalışma sonunda elde edilen sonuçlar kısaca aşağıda sırlanmıştır.?Toprak solunumunun belirlenmesi amacıyla 10 dönemde örnekleme yapılmıştır. Kök kütlesi ve toprak özelliklerinin belirlenmesi için 2 dönemde örnekleme yapılmıştır. Alınan topraklarda toprak tekstürü, toprak organik maddesi ve toprak asitliği incelenmiştir. Elde edilen veriler üzerinde SPSS.11.0 programı yardımıyla varyans, korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır.?Toprak solunumu ortalama olarak, akasyalık ağaçlandırma alanında 0,73 g C m-2. gün, çayırlık alanda, 1,02 g C m-2. gün olarak bulunmuştur. Sıcaklıkla birlikte toprak solunumunda bir artış gözlenmiştir. Çayırlık alanlardaki solunum miktarının akasyalık alandakine oranla daha olduğu ortaya çıkmıştır.?Sonuç olarak, yörede yapılacak ağaçlandırmalarda, erozyonu önleme, odun üretimi ve karbon depolama birincil amaç ise yalancı akasya ağaçlandırması tercih edilmeli, toprak ıslahı ve toprağın biyolojik aktivitesinin arttırılması amaç ise çayır örtüsü tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
SOIL RESPIRATION IN BLACK LOCUST (Robinia pseudoacacia) PLANTATIONS AND ITS ADJACENT GRASSLAND IN MURGUL- ARTVIN AREAIn this study, soil respiration were determined in planted black locust sites and adjacent grassland sites in Murgul-Artvin. The sites were located in southern and northern slopes. A total of 12 sampling plots were chosen for the study purposes. Soil respiration, soil temperature, soil moisture, fine root biomass were determined monthly durian a year period in each sampling plot. Soda-lime method were used to determine soil respiration.Soil respiration rates in black locust and grassland sites were 0.73 g C m-2 and 1.02 g C m-2 gün, respectively. Soil respiration rates were increased with increasing soil temperatures. Grasslands areas had significantly greater soil respiration rates compared to black locust sites.As a conclusion, establishing black locust plantations should be the first priority if the main management objective is to control erosion, wood production and carbon storage, on the other hand if the first management objective is to increase soil quality in the area then protecting existing grasslands instead of converting them into plantations should be the first priority.