9. sınıf öğrencilerinin bilimsel süreç becerileri gelişim düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the developement levels of the science process skills of the 9 th grade students
- Tez No: 237680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN NAKİBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel Süreç Becerileri, Öğretmenlerin Bilimsel Süreç Becerilerini Kazandırmadaki Durumları, The Science Process Skills, The Teachers? Positions In The Gaining Of The Science Process Skills
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, 9. sınıf kimya dersi müfredatında yer alan deneylerin ve bu deneylerin yapılmasının 9. sınıf öğrencilerine bilimsel süreç becerilerini kazandırmada ve geliştirmedeki durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Çalışmada, ?İlköğretimin 2. kademe Fen ve Teknoloji dersi ile 9. sınıf kimya dersinde yer alan deneylerin, öğrencilerin bilimsel süreç becerileri kazandırma/geliştirmedeki durumları nedir??, ?Çalışma grubunda yer alan 9. sınıf öğrencilerinin, ilköğretim kademesindeki Fen ve Teknoloji dersleri kapsamında bilimsel süreç becerileri kazandırılması ve geliştirmesine yönelik yapılan çalışmalar nelerdir??, ?İlköğretim 4,5. sınıflar ile ikinci kademe fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin bilimsel süreç becerileri ile ilgili düşünceleri nelerdir??, ?Çalışmada yer alan 9.sınıf öğrencilerine uygulanan, ders kitaplarında yer alan bazı etkinliklerin, bu öğrencilerin bilimsel süreç becerilerinin hangilerinin gelişimine katkı sağlamıştır?? sorularına cevap aranmıştır.Bu araştırmada, 9. sınıf öğrencilerinin ilköğretim ikinci kademe Fen ve Teknolojide bilimsel süreç becerilerinin geliştirmesine yönelik ne tür çalışmalar yapıldığını belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen 8 adet açık uçlu sorudan oluşan tam yapılandırılmış bir ikili görüşme formu kullanılmıştır. 9.sınıf öğrencilerine uygulanan etkinliklerin öğrencilerde bilimsel süreç becerilerini geliştirme düzeylerinin belirlenmesi amacıyla 19 açık uçlu sorudan oluşan bir bilimsel süreç becerileri ölçme testi ile 4 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış ikinci bir ikili görüşme formu uygulanmıştır. İlköğretim 4,5. sınıflar ile ikinci kademe fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin bilimsel süreç becerileri ile ilgili düşünce ve durumlarını belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen 12 sorudan oluşan bir anket kullanılmıştır.Çalışmanın örneklemini, Bursa' da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir ortaöğretim kurumunda okuyan 20 öğrenci ile Bursa ve Balıkesir illerinde görev yapan 48 4. sınıf, 42 5.sınıf ve 46 Fen ve Teknoloji olmak üzere toplam 136 öğretmenden oluşmaktadır.Araştırmanın sonucunda, örneklemdeki öğrencilerin, liseden önceki öğretim sürecinde bilimsel süreç becerilerinin yeterince geliştirilmediği, lise 1. sınıf kimya ders kitabında yer alan deneylerin öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini geliştirmede yeterli olmadığı, ilköğretim kademesinde görev yapan 4., 5. sınıf ve fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin bilimsel süreç becerilerini geliştirmede yeterli olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been done in order to state the position of the experiments, taking part in the chemistry curriculum of the 9 th grade and their realising positions in the gaining and developing of the science process skills of the 9 th grade students.In this study, it has been searched the answer of the following questions: ` Whats? the state of the experiments in the 9th grade Chemistry course and Science and Technology courses of the secondary school in the gaining/ developing the science process skills of the students??, ` What are the studies in the science lessons of the primary school made in order to gain and develop the science process skills of the 9 th grade students taken in the study group??, ` What are the views of the 4th and 5th grade primary school teachers and the science teachers of the secondary school about the science process skills??, ` Which science process skill developments of the students were provided by some activities from the textbooks, practiced on the students taking part in the study??.In this research, it has been used a structured interview form with two parts which consist of 8 open-ended questions developed by the researcher, in order to state what kind of tasks, aiming the development of the science process skills, are done in the science lessons of the secondary school. In order to state the development level of the science process skills caused by the activities applied to the 9 th grade students a test examining the science process skills including 19 open-ended questions and a second half structured interviews with two parts were applied. It has been used a questionnaire including 12 questions developed by the researcher in order to identify the views and the positions of the 4th and 5th grade teachers of the primary school and the science teachers of the secondary school relating to the science process skills.The subjects of study twenty students from a high school of the Ministry of The national Education in Bursa and a total of 136 teachers ( 48 4th grade and 42 5th grade elementary teachers, and 46 Science and Technology teachers) working in Bursa and Balıkesir.It has been concluded that the science process skills of the students placed in the study aren?t developed enough before their high school education; the experiments taking part in the 9 th grade chemistry textbooks are not enough to develop the science process skills. Besides, the elementary teachers teaching 4th grade and 5th grade and the science teachers in the secondary schools are not enough either to develop the science process skills.