Muş yöresinden temin edilen baritin kullanımı ile elde edilen ağır betonun fiziksel ve mekaniksel özelliklerinin araştırılması
Researching physical and mechanical properties of heavy concrete produced using barite obtained from Muş
  1. Tez No: 237743
  2. Yazar: BERİVAN YILMAZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, İnşaat Mühendisliği, Technical Education, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Barit, Ağır Beton, Radyasyon Zırhlaması, Barite, Heavy Concrete, Radiation Sheathing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknik Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
İleri teknoloji ile yaşadığımız günümüz dünyasında, radyasyonun yüksek olduğu nükleer santraller, röntgen odaları ve olası nükleer bomba saldırılarında kullanılabilecek sığınakların duvarlarında ağır beton kullanılması büyük önem taşımaktadır. Özgül ağırlığı normal agregadan fazla olan barit agregaları ile yapılan ağır betonlar, radyasyon ışınları karşısında, normal betonlara göre daha geçirimsiz bir yapı oluşturarak X ışınları ile diğer nötron ışınlarının insan vücuduna ulaşımını önlemede kullanılırlar.Bu çalışmada, Muş ilinden elde edilen baritin, betonun başta radyasyon geçirgenliği özelliği olmak üzere mekaniksel ve fiziksel özelliklerine nasıl etki ettiği araştırılmıştır.Deneyler sonucunda farklı oranlarda Muş yöresi barit agregası kullanılarak elde edilen betonun ağır beton yapımında kullanılabileceği kararına varılmıştır. Deneysel çalışmalar yapılırken Türk Standartlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the high-tech world we live in today, using heavy concrete in nuclear plants, x-ray rooms and shelters that can be used during probable nuclear attacks is exceedingly important. Heavy concretes made of barite aggregates that has a higher density than normal aggregates are used to prevent x-rays and other neutron rays attain human body with it?s impermeable structure.In this case; the effects of barite obtained from Muş, on the mechanical and physical characteristics of concrete, leading the radiation permeability, is studied.In the light of experiment results, it is concluded that; concretes produced combined with different percentage of barite aggregates obtained from Muş city can be used making heavy concrete. Turkish Standarts are used in the process of experiments.