Kayseri ili mobilya tüketici tercihleri üzerinde bir araştırma
A research on furniture consumer preference in kayseri
  1. Tez No: 237773
  2. Yazar: TUĞBA ANDAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya, Mobilya Sektörü, Tüketici Davranışları, Tüketici Tercihleri, Kayseri
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
İçinde bulunduğu mekanın işlevsel ve estetik değerini etkileyen, teknik ile sanatı birleştiren bir donatı elemanı olarak tanımlanan mobilya, yüzyıllardan beri insan hayatının vazgeçilmez temel unsurlarından birini oluşturmaktadır. Mobilyanın biçimi, rengi, desenin belirlenmesi; üretimi, teşhir edilmesi ve pazarlanması sağlanmıştır. Bu sektör genel olarak ?Mobilya Sektörü? şeklinde nitelendirilmektedir.Mobilya sektörü dünya ölçeğinde incelendiğinde en hızlı gelişmenin görüldüğü ülkelerden biride Türkiye olduğu tespit edilmiştir. Türkiye ölçeğinde ele alındığında ise bu sektöre yatırım yapan ve bunun sonucunda üretim kapasitesini en çok arttıran illerin başında Kayseri ili gelmektedir.Kayseri'de mobilya sadece endüstri boyutuyla değil, tüketici davranışları boyutuyla da değerlendirilmektedir. Birçok sektörde olduğu gibi mobilya sektöründe de ticari kaygıların olduğu tespit edilmiştir. Kayseri'deki mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin günümüzdeki rekabet ortamında pazar paylarını büyütmek ve satışlarını arttırmak temel amaçlarıdır. Bu işletmelerin amaçlarına ulaşmaları için hitap ettikleri tüketici gruplarının sosyo-ekonomik, sosyo- kültürel, sosyo-psikolojik yapılarını iyi tanımaları ve davranışlarını iyi analiz etmeleri gerekmektedir.Sektördeki üretici işletmelerin başarısı ürünlerin tasarımından üretimine, üretiminden pazarlamasına kadar tüm süreçlerde tüketicinin istek ve ihtiyaçlarını bilimsel yöntemler ve metotlarla ölçümlerine ve çıkan sonuca göre planlama ve üretim yapmalarına bağlıdır.Kayseri ilindeki tüketicilerin mobilya sektörüne olan bakış açılarını öğrenebilmek için gerçekleştirilmiş olan bu çalışmada ankete katılanların mobilya satın alım öncesindeki ve sonrasındaki tercihleri ve tutumları, demografik yapılara göre açıklanmakta elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmektedir. Anketin analizi neticesinde tüketicilerin demografik yapısındaki farklılıkların satın alım sürecinin yönetilmesinde de farklılıklara sebep olduğu sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Furniture is for many centuries a component of human life and can no more be excluded from the everyday life. Therefore their functionality and their aesthetics affect the area and mix the technology with the art as a decoration element. it can be presented In different forms, colours, style and drafts and as household customs property the most important branches of industry became. A broad pallet of product places is offered to the customer nowadays on the market for the purchase.Meanwhile the furniture sector takes an important role in certain regional and national economies. One the rapidly ascending nation in this area is Turkey and within Turkey Kayseri stings out as one the prominent city with their large investments and its large manufacturing plant and big capacities on the furniture sector.In this degree furniture is not only brought up for discussion from industrial viewpoint, but also from the view of the consumer behaviour analyzes and evaluates. As observes in many sectors of the economy, exist also in the furniture sector some economical problem definitions and challenges. One the fundamental problem representation of the enterprises in Kayseri is the expansion of the market share in difficult competitive situations. In order to master this provoking, the target group of the consumers must be analyzed under the socio-economic, socio-cultural and socio-psychologic in substantial to the consumer behaviour aspects. The success of the enterprises depends on the conversion of the respective methods, which won it with the analysis that empirically data and from the realizations of this result.In the practical part of the degree the purchase decisions of the consumers and their factors of influence are particularly represented in Kayseri. The consumer decisions before and after the purchase of furniture are arranged according to demographic partitioning and assistance of the SPSS of program analytically represented. As result of the consumer questioning is to be held, that by the demographic differences also different purchase decisions from it result.Key Word: Furniture, Furniture Industry, Consumer Behaviour, Consumer Preference, Kayseri.