Kahramanmaraş koşullarında bazı buğday, arpa ve tritikale çeşitlerinin verim ve verim özelliklerinin belirlenmesi
Determining of yield and yield traits of some wheat, barley and triticale varieties in Kahramanmaraş conditions
- Tez No: 237774
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇÖLKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Arpa, Tahıl, Verim, Wheat, Barley, Cereal, Yield
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu araştırma, Kahramanmaraş ekolojik koşullarında 2006-2007 yıllarında, tesadüfblokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Yürütülen çalışmada; makarnalık buğday (NN90-E3, Svevo, Atlar-84 stn, Amanos-97), ekmeklik buğday (Ceyhan-99, Seyhan-95, Golia, Genç-99), arpa (Vanessa, Prestige, Sunrise, Sladoran) ve tritikale çeşitlerinin (Mikham-2002, Karma-2000, Presto, Tatlıcak-97) tane verimi ve verime etkili bazı özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.En yüksek tane verimi buğday çeşitleri arasında 760,6 kg/da ile Ceyhan-99 ve 730,5 kg/da ile Seyhan-95, arpa çeşitleri arasında 551,9 kg/da ile Sladoran ve tritikale çeşitleri arasında ise 735,7 kg/da ile Karma-2000 çeşidinden elde edilmiştir. Cinsler arasında ise en yüksek tane verimi buğday çeşitlerinden elde edilmiştir.Bu çalışmada, Kahramanmaraş koşullarında buğdayın, tritikale ve arpaya göre daha yüksek performansa sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted during the 2006-2007 growing season in Kahramanmaraş ecological conditions. The experimental design was a completely randomized block design with four replications.In this study, durum wheat (NN90-E3, Svevo, Atlar-84 stn, Amanos-97), macaroni wheat (Ceyhan-99, Seyhan-95, Golia, Genç-99), barley (Vanessa, Prestige, Sunrise, Sladoran) and triticale (Mikham-2002, Karma-2000, Presto-2000, Tatlıcak-97) were used to determine of their grain yield and yield components.The highest grain yield was obtained from Ceyhan-99 with 760,6 kg/da and Seyhan-95 with 730,5 kg/da in wheat varieties; Sladoran with 551,9 kg/da in barley varieties and Karma-2000 with 735,7 kg/da in triticale varieties in the results. The highest grain yield was obtained from wheat with in cereals genus.Wheat has higher performance than barley and triticale in conditions of Kahramanmaraş region to determined in the current research.