Kırmızı ette Campylobacter türlerinin izolasyon, identifikasyon ve antibiyotik dirençliliğinin belirlenmesi
Campylobacter species in isolation, identification and antibiotic resistance of beef samples
  1. Tez No: 237786
  2. Yazar: HAKAN BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ERDOĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Campylobacter spp, C. jejuni, antibiyotik dirençliliği, kırmızı et, Campylobacter spp, C. jejuni, antibiotic resistance, beef
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kahramanmaraş' ın değişik semtlerindeki kasap ve marketlerinden alınan 50adet kırmızı et örneğinde Campylobacter spp. varlığı incelenmiştir. Campylobacter'lerin izolasyon işlemi, FDA/ BAM (Food and Drug Administration/ BacteriologicalAnalytical Manual) yöntemine göre yapılmıştır.Çalışmada incelenen, 50 sığır eti örneğinden 11 tanesinin Campylobacter spp.(%22.0) ve bu 11 izolatın 3 tanesinin termofilik olduğu tespit edilmiştir.Campylobacter türleri ile kontamine olduğu saptanan 3 kırmızı et örneğinin 2' si C.jejuni, 1' i ise C. coli olarak belirlenmiştir.Antibiyotik dirençliliği disk difüzyon metodu ile belirlenmiş ve kullanılanantibiyotiklere değişik oranlarda direnç tespit edilmiştir. İdentifiye edilen C. jejuni veC. coli türlerinin tamamı nalidiksik asite (30 ?g/ ml) dirençlilik göstermiş, sefalotine(30 ?g/ ml) karşı duyarlı bulunmuştur.Yapmış olduğumuz çalışmamızda C. jejuni ve C. coli izolatları ofloksasin,penisilin, tobramisin, amoksillin, imipenem, vankomisin, amfisilin, levofloxasin,amikasin antibiyotiklerine karşı dirençli; gentamisin, neomisin, eritromisin,kloromfenikol, siproflaksasin ve tetrasiklin'e karşı ise duyarlı olarak bulunmuştur.Campylobacter kaynaklı infeksiyonların aza indirgenmesi için kesimhanedentüketime sunuluncaya dek her aşamada kesim hijyenine uyulması, çaprazkontaminasyon riskine karşı gerekli hijyenik önlemlerin alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Presence of Campylobacter species were studied in 50 beef samples purchasedfrom supermarkets and local butchers of Kahramanmaraş.The isolation and identification of Campylobacter spp. were carried outaccording to FDA/ BAM method (Food and Drug Administration/ BacteriologicalAnalytical Manual).According to the findings, 11 of 50 ground beef samples (22.0%) were found tobe positive for Campylobacter spp. In 3 positive meat samples, 2 samples wereidentified as C. jejuni and 1 was C. coli, respectively.Antibiotic susceptibility of this two species were evaluated disc diffusionmethod. C. jejuni and C. coli were resistable to nalidixic acid (30 ?g/ ml), butsusceptible to cephalothine.C. jejuni and C. coli isolates were resistable to ofloxacin, penicilin, tobramycin,amoxicillin, imipenem, vancomycin, ampicillin, levofloxacin, amikacin.On the other hand C. jejuni isolates were susceptible to gentamicin, neomycin,erythromycin, chloromphenicol, ciprofloxacin, tetracycline.To prevent cross contamination and the public health fromCampylobacteriosis, the hygienic precautions should be taken in all stage of meatproduction from farm to table