Kırmızı fermente pirincin japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix Japonica) büyüme performansı, bağırsak histomorfolojisi ve et kalitesine etkileri
Investigating the effects of use of red fermented rice on growth performance, gut histomorphology and meat quality of japanese quails (Coturnix coturnix Japonica)
- Tez No: 543149
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN MURAT VELİOĞLU, DOÇ. DR. DOĞAN NARİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, kırmızı fermente pirinç, besi performansı, et kalite, doymamış yağ asidi, Quail, red fermented rice, fattening performance, meat quality, unsaturated fatty acid 2019, 60 Pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma, Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonuna kırmızı fermente pirinç tozu eklenmesinin besi performansı, karkas ve et kalite özellikleri ile bağırsak histomorfolojisi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada dört deneme grubunda, üç tekerrürlü, toplamda 120 bıldırcın kullanılmıştır. Deneme grupları; kontrol (%0 kırmızı fermente pirinç tozu katkılı), F1 (%0,05 kırmızı fermente pirinç tozu katkılı), F2 (%0,1 kırmızı fermente pirinç tozu katkılı), F3 (%0,2 kırmızı fermente pirinç tozu katkılı) olmak üzere dört farklı rasyonla beslenmiştir. Bıldırcınların canlı ağırlıkları bireysel olarak çıkıştan kesim yaşı olan 35 günlük yaşa kadar haftalık tartılmıştır. Besinin 7. ve 35. günlerinde rasyondaki katkı maddesi artırıldıkça canlı ağırlıkta azalma gözlemlenirken, gruplar arasında da farklılık tespit edilmiştir (P0,05). Nem kaybı bakımından deneme gruplarında katkı maddesi oranı arttıkça azalma gözlenmiş, kontrol grubuna göre deneme gruplarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (P0,05), villus boyu (VB), lamina muscularis mukoza (LM), VB/kript oranı ortalamaları bakımından kontrol grubunun daha yüksek değerlere sahip olduğu belirlenmiştir (P0,05). Sonuç olarak kırmızı fermente pirincin rasyondaki miktarına bağlı olarak besi performansı ve bazı et kalite özelliklerinin gerilediği, bunun aksine çiğ ette nem kaybı, pişme sonrası su kaybının olumlu yönde değiştiği, etteki doymamış yağ asitlerinin miktarının arttığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of red fermented rice (RFR) powder on Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) growth performance, carcass and meat quality characteristics and intestinal histomorphology. A total of 120 quaillets with three replications were used in four experimental groups. Trial groups and the rations are as follow; control (0% RFR), F1 (0.05% RFR), F2 (0.1% RFR) and F3 (0.2% RFR). The live weights of the quails were weighed weekly until the 35-day-old age at the cut-off age. On the 7th and 35th days of the trial, a decrease in the live weight was observed as the additive in the ration was increased and difference between groups was significant (P0.05). There was a decrease in moisture loss due to the increase in additive in the ration (P0.05), villus length (VB), lamina muscularis mucosa (LM), VB / crypto ratio averages of the control group was determined to have higher values (P0.05). As a result, fattening performance and some meat quality characteristics decreased due to the amount of red fermented rice in ration, on the contrary, it has been shown that there was an increase the amount of unsaturated fatty acids in the meat and decrease in moisture loss in raw and cooked meat.