Devlet Orman İşletme Müdürlüklerinde iktisadilik analizleri ve işletmecilik açısından çıkarsamalar [Kilis Devlet Orman İşletme Müdürlüğü örneği (2000-2005)]
An analysis of economic efficiency and operation from the angle of inferences in the State Forest Enterprises (an example of Kilis State Forestry Enterprise between the years of 2000-2005)
  1. Tez No: 237787
  2. Yazar: GÜLDEN TUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN GÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ktisadi (Ekonomik) Analiz, ktisadilik, Verimlilik, Basarı, Devlet Orman ?sletmesi (DO?), Kilis Devlet Orman ?sletme Müdürlüğü, Economic Analysis, Economic Efficiency, Productivity, Success, StateForest Enterprise (SFE), Directorate of Kilis State Forestry Enterprise
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Devlet Orman ?sletme Müdürlüklerinde ?ktisadilik Analizleri Ve ?sletmecilikAçısından Çıkarsamalar [Kilis Devlet Orman ?sletme Müdürlüğü Örneği (2000-2005)]isimli yüksek lisans tez çalısmasında, Kilis Devlet Orman ?sletme Müdürlüğü' ndeiktisadilik analizleri yapılmıstır. Kilis Devlet Orman ?sletme Müdürlüğü' nün 2000-2005yılları arasındaki 6 yıllık dönemi kapsayan bu arastırmanın verileri, ilgili döneme aitbilançolar, brifingler ve diğer kayıtlardan alınmıs olup, iktisadilik analizleri Kilis DevletOrman ?sletme Müdürlüğü' nün kıt kaynakları (üretim faktörlerini) ne derece iktisadive verimli kullandığını ortaya koymak amacıyla yapılmıstır. Bu amaçla, Kilis DevletOrman ?sletme Müdürlüğü' ne özgü iktisadilik ve verimlilik kriterleri gelistirilmistir.Bu kriterler ayrı ayrı karsılastırılarak, Kilis Devlet Orman ?sletme Müdürlüğü üretimfaktörleri yönünden ayrıntılı bir sekilde incelenmistir.Bu inceleme sonuçlarına göre, Kilis Devlet Orman ?sletme Müdürlüğü' ndeüretilen odun kökenli orman ürünlerinin yıllar itibariyle iktisadiliği ve verimliliği ortayakonulmustur. Ayrıca Kilis Devlet Orman ?sletme Müdürlüğü' nde arazinin, sermayeninve isgücünün ne derece verimli kullanıldığı tespit edilmistir.Sonuç olarak; iktisadiliğin ve verimliliğin (dar anlamda basarının) nasılarttırılacağı konusunda öneriler getirilmistir.
Özet (Çeviri)
The analyses of economic efficiency were carried out in Directorate of Kilis StateForestry Enterprise in this master thesis titled as ? The Analysis of Economic Efficiencyand Operation from the Angle of Inferences in the State Forest Enterprises (AnExample of Directorate of Kilis State Forestry Enterprise Between the Years of 2000-2005)?. The data of this research including the period of six years between the years of2000 and 2005 were obtained from balances belonging to the related years, briefing andother records and the purpose of the analysis of economic efficiency was to put forth towhat extent the Directorate of Kilis State Forestry Enterprise used limited resources(production factors) as constraints in an economic and effective way. For this purpose,the criteria of economic efficiency and productivity peculiar to the Directorate of KilisState Forestry Enterprise were developed. The Forest of Kilis State Forestry Enterprisefrom the point of production factors was studied in a detailed way by comparing thosecriteria one by one.According to the results of this analysis, the economic efficiency and productivityof wood based forest products throughout the years produced in the Kilis State ForestryEnterprise were emerged. Besides, howfar the usage of productivity of land, capital andlabor have been obtained by Kilis State Forestry Enterprise.As a conclusion, there were some suggestions about how economic efficiency andproductivity (?success? in a narrow sense) would be increased.