Değişik ülkelerden elde edilen lif pamukların karşılaştırılması
Comparison of different countries' fiber cottons
- Tez No: 237849
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA OĞLAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, nem oranı, lif kalitesi, yabancı madde miktarı, iplik kalitesi, Cotton, humidity ratio, fiber quality, foreign material quantity, yarn quality
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Pamuk Eksperliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, 2006-2007 sezonunda Hindistan, ABD, Türkmenistan ve Türkiye GAP yöresinden temin edilen ticari pamuklardan alınan örneklerde lif nem oranı ve fiziksel özellikleri, lifte yabancı madde yanında iplik aşamalarında tarak, cer, fitil ve iplik fiziksel özellikleri saptamak amacıyla bu çalışma yapılmıştır.Lif pamukta nem düzeyinin test metotlarına göre farklı olduğu ve portatif cihazla yapılan ölçümlerde nem oranları % 4.6 ila % 7.5 arasında; kondisyonlama cihazı sonuçlarında ise, % 7.1 ila % 14.2 arasında değiştiği saptanmıştır. Ayrıca, Türkiye GAP kökenli pamuklarda nem düzeyi öteki ülke pamuklarından azda olsa yüksek bulunmuştur.Lif fiziksel özelliklerinden lif kopma dayanıklılığı dışında kalan fiziki özellikler yönünden Hindistan, ABD, Türkmenistan ve Türkiye GAP pamuklarını önemli düzeyde faklılıklar gösterdiği saptanmıştır.Lif pamukta yabancı madde alanı (%) yönünden Türkiye GAP pamuklarının (% 0.54) ve dolayısı yabancı madde sayısı (adet) yönünden de Türkiye GAP pamuklarının öteki pamuklardan önemli düzeyde (% 0.01) yüksek olduğu; yabancı madde derecesinin baz değer olan ?4? üzerinde bulunduğu öteki ülkelerin ise ?2? yada ?3? derecelerine sahip olduğu; yabancı maddenin temizleme aşamalarında elemine edilebildiği; iplik fiziksel özellikleri yönünden farklı kökenli pamuklar arasında önemli düzeyde farklılık olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; the samples were taken from Indian, USA, Turcoman and Turkish GAP area trade cottons in 2006-2007 season and humidity ratio, physical properties and foreign material (trash) quantity of fiber and while production yarn process; card, draw frame, roving and yarn physical properties were determined.While measuring humidity ratio; there were differences between two test methods? results; on the Measuring with portable instrument it was determined between % 4.6 and % 7.5, on the Measuring with condition machine the result was determined between % 7.1 and % 14.2. In addition to humidity ratio of cottons that were taken from Turkish GAP area was determined a little bit high than other cottons.It was determined; cottons of USA, Turcoman and Turkish GAP area have big different physical properties except fiber strength result.Trash area on the fiber cottons that taken form Turkish GAP area was determined as % 0.54 and so Trash count of the cotton fibers have higher than other cottons (% 0.01). While Trash grade on the fiber cottons that taken form Turkish GAP area was determined above the acceptable value (4), other countries' cottons were measured as 2 or 3 grades. It was seen that the foreign materials in the cotton fibers can be eliminated on the blow-room process. There were not big differences according to yarn physical properties of the cottons that taken from different countries.