Kahramanmaraş yöresi Ahır Dağı meralarında WEPP (Water Erosıon Prediction Project) yöntemiyle toprak kayıplarının belirlenmesi üzerine araştırmalar (Keklik deresi yağış havzası örneği)
WEPP (Water Erosion Prediction Project) model of Keklikdere Watershed with considering soil loss (The case of Keklikdere creek watershed)
  1. Tez No: 237877
  2. Yazar: İLKNUR ALTUN ALADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT REİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Sediment, Toprak Erozyonu, WEPP (Water Erosion Production Project), Geographical Information Systems (GIS), Sediment, Soil Erosion, WEPP (Water Erosion Production Project)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin Doğu Akdeniz Bölgesinde Kahramanmaraş'a 12 kmuzaklıktaki Keklik Deresi yağış havzasındadır.Araştırma Alanındaki erozyon ve sediment durumunun tespit edilmesi içinWEPP (Water Erosion Prediction Project) ve GIS (Geographic Information System)teknolojisi kullanılmıştır. Ayrıca çalışma alanıyla ilgili haritalar Coğrafi Bilgi Sistemiortamında değerlendirilmiş ve havzanın alanı 806 ha, ortalama eğimi 45.7%, formfaktörü 0.22, dairesellik oranı 0.51, uzunlaşma oranı 0.43, dere sıklığı 3.97 ve drenajyoğunluğu 2.15 hesap edilmiştir.Yapılan araştırma sonucunda WEPP modeli ile hesaplanan ortalama yıllıksediment verimi 44.2 (t/ha/yıl) bulunmuştur. Yöre, iklim, topoğrafik yapı ve geneltoprak özellikleri ile erozyona çok duyarlı bir yapıya sahiptir.
Özet (Çeviri)
The study area of Keklikdere watershed is located in the east mediterraneanregion for away from 12 km from Kahramanmaraş.The erosion and sediment values were quantified measured using WEPP(Water Erosion Project) and GIS. In addition, map of research area were digitizedand evaluated in geograpHic Information System and following watershed?sproperties were found as follows the area is 806 ha, mean slope is 45.7% form factoris 0.22, ratio of cycles is 0.51, ratio of expansion 0.43, river frequency is 3.97 anddrainage density is calculated as 2.15.The annual average sediment accumulation was calculated to be 44.2 t/ha/yrusing the WEPP model. This region is very sensitive to erosion due to climate,topography, and soil types in the region.