Kahramanmaraş yöresi orman kalkınma köylerinde kırsal kalkınma araştırması
Rural development researches on the forest villages in vicinity of Kahramanmaraş
  1. Tez No: 105872
  2. Yazar: MUZAFFER KENTMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN GÖRÜCÜ, YRD. DOÇ. DR. SELÇUK İNAÇ, PROF. DR. H. ÇETİN BEDESTENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal ormancılık, kırsal kalkınma, sosyal projeler, halkın katılımı, anlaşmalı ormancılık. ıı, Social forestry, Rural development, Social projects, Participation of Rural People, Committed Forestry. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ŞEKİLLER DİZİNİ Muzaffer KETMEN ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ YÖRESİ ORMAN KÖYLERİNDE KIRSAL KALKINMA ARAŞTIRMASI Muzaffer KETMEN KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Doç. Dr. Özden GÖRÜCÜ Yıl:2001, Sayfa:! 11 Jüri: Doç.Dr:Özden GÖRÜCÜ Prof. Dr: Hçetin BEDESTENCİÖĞEü* Yrd. Doç. Dr: Selçuk İNAÇ“Kahramanmaraş Yöresi Orman Köylerinde Kırsal Kalkınma Araştırmaları”isimli bu tez çalışması, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ormancılık Ekonomisi Ana Bilim Dalı programında hazırlanmıştır. Orman köylüsünün korunması ve desteklenmesi anayasanın 170.maddesi gereğince garanti altına alınmıştır. Toplam nüfusun yaklaşık % 12 kadarım oluşturan 9 milyon orman köylüsü kırsal nüfusun yandan fazlasını oluşturmaktadır. Bu insanların sosyal ve özellikle ekonomik yönden iyileştirilerek, artık tüm dünya ülkelerinin ortak malı sayılan orman kaynaklarını daha az tahrip etmeleri sağlanmalıdır. Çok ciddi ekonomik sorunlar yaşayan kırsal bölge inşam, hem kırsal alanda çevre sorunları oluşturmakta hem de hızlı bir şekilde ve haklı gerekçelerle kentlerde birçok soruna temel teşkil eden göç olayını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle son yıllarda hükümet, devlet ormanlarına kırsal halk tarafından yapılan tahribatı azaltmak ve göçü engellemek amacıyla sosyal ormancılık projelerini uygulamaya başlamış ayrıca ormancılık politikasını bu yönde oluşturma gayreti içerisine girmiştir. Bu araştırmada kısmen incelenen“Doğu Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi”her ne kadar öz bir kırsal kalkınma projesi olmasa da, sosyal içerikli ve halkın katılımı ile istekleri göz önüne alınarak gerçekleştirilen bir projedir. Hızlı Kırsal Değerlendirme tekniği kullanılarak bu projenin Kahramanmaraş il sınırları içerisindeki uygulama alanlarından seçilen beş mikro havzadaki 16 köy ve mahallede asıl olarak ulaşılabilir ve işlenebilir doğal kaynaklar yerinde tespit edilerek, kırsal halkınÖZET Muzaffer KETMEN ekonomisinin İyileştirilmesi sağlanacak, ekonomik açıdan kullanıma verimli olarak açılıp, kırsal kalkınma üzerine olumlu etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Katılımı sağlanan kırsal halkın sosyal içerikli bu projeye bakış açısı ortaya konarak, projenin daha başarılı olabilmesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ŞEKİLLER DİZİNİ Muzaffer KETMEN ABSTRACT MSc THESIS RURAL DEVELOPMENT RESEARCHES ON THE FOREST VILLAGES IN VICINITY OF KAHRAMANMARAŞ Muzaffer KETMEN DEPARTMENT OF FOREST ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Doç.Dr.Özden GÖRÜCÜ Yean2001, Pages: 110 Jury: Doç.Dr:Özden GÖRÜCÜ Prof. Dr: H.çetin BEDESTENCİO?LU Yrd. Doç. Dr. Selçuk İNAÇ ABSTRACT This thesis called“Rural Development Researcheson the Forest villages in vicinity of K.Maraş”was prepared at K.Maraş Sütçü İmam University Institute of Natural Scinces, main department of Forestry Engineering. Preservation and support of forest village's had been quarenteed by the 170fe article of Constitution of 1982. The 9 million forest villagers forming 14 percent of total population takes half of rural population. It must be provided that those people should be improved economically and socially, should be banned to destroy forest sourche. The rural people have been living serious economical problems have led to environmental problems in rural areas and they have immigrated to the urban areas. Thus, in recent years, the government started to carry out social forestry projects to prevent their damages to forests and to reduce the immigration to cities, or tried to shape their policy towards this direction. The Eastern Anatolian Watershed Rehabilitation Project investigated in this work has a social content and regarding the wishes and participation of rural people. By use ofRapid Rural Appraisal Technique, the available and proccessibleresourcb.es in 16 villages and neighbourhood of 5 micro catchment choosen application fields in K.Maraş province. Our thesis contains contributions of the project to the rural people and suggestions (advices) for better success of the project. fflABSTRACT Muzaffer KETMEN