Bitkisel kökenli bazı uçucu yağların bazı yabancı ot tohumlarının çimlenme ve çıkışına olan fumigant etkilerinin araştırılması
Determination of fumigant toxicity effect of some essential oils that are palnt origin on germination and waying out of some seeds of weed
  1. Tez No: 237880
  2. Yazar: ORHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT TURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu yağ, yabancı ot, çimlenme, fide çıkışı, biyo-herbisit, Essential oil, weed, germination, emergence, bio-herbicide
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, soğan, sarımsak ve beyaz kekik uçucu yağlarının Rumex crispus L. , Amaranthus retroflexus L., Sinapis arvensis L. ve Physalis angulata L. yabancı ot tohumlarının çimlenme ve çıkışları üzerine olan etkileri araştırılmıştır.Çimlenme, çimlenme kök ve çimlenme gövde denemeleri sonucunda, yabancı ot tohumlarının olumsuz olarak etkilendiği, buna bağlı olarak kök ve gövde uzunluklarının da olumsuz olarak etkilendiği tespit edilmiştir. Uygulama dozlarının artırılmasıyla birlikte (soğan uçucu yağının 3, 6, 9, 12 ve 15 µL /petri, sarımsak uçucu yağının 2, 4, 6, 8 ve 10 µL /petri ve beyaz kekik uçucu yağının 1, 2, 3, 4 ve 5 µL /petri dozları) çimlenme oranında önemli düşüşler olduğu, bazı uygulama dozlarında çimlenme meydana gelmediği görülmüştür. Çimlenme denemelerinde beyaz kekik uçucu yağının diğer uçucu yağlara oranla etkisinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.Fide çıkış denemeleri sonucunda, pet bardaklara ekim yapılan yabancı ot tohumlarının çıkış oranları ile fide çıkış kök ve gövde uzunluklarında çimlenme denemelerine benzer sonuçlar alındığı tespit edilmiştir. Amaranthus retroflexus ve Sinapis arvensis tohumlarında çıkış görülmemiştir. Çimlenme denemelerinden farklı olarak sarımsak uçucu yağının diğer uçucu yağlardan daha etkili olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak, bitkisel kökenli uçucu yağların yabancı ot tohumlarının çimlenme ve büyüme aktiviteleri üzerinde önemli etkiye sahip olduğu, etki derecelerinin çimlenme görülmeyen dozlarda, doz miktarının düşürülerek denenmesinin gerekliliği vurgulanmıştır. Bu çalışmanın uçucu yağların alternatif bir biyo-herbisit olarak kullanılması için ileride yapılacak çalışmalara ışık tutacağı tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of essential oils, obtained from onion, garlic and white thyme on germination and way out raties of weed seeds Rumex crispus L., Amaranthus retroflexus L., Sinapis arvensis L. and Physalis angulata L. investigated.It was determined that seed from wild herbs, and consecutively length of root and body were affected negatively, after sprout germination, sprout-root and sprout-body experiments. By means of increasing dosages of the application (for essential oils from onion: 3, 6,9,12 and 15 µL/Petri dishes, from essential oils from garlic: 2,4,6,8 and 10 µL/Petri dishes, and for volatile oils from white thyme: 1,2,3,4 and 5 µL/Petri dishes). Significant decreases were observed for ratio of sprout. Effect of essential oils from white thyme was higher than that of others on sprout.Similar observations were obtained for the rate of emergence of seed from wild herbs which were planted in pet cup, seedling emergence, length of root and body with the experiments of sprout. There is no an emergence for seeds from Amaranthus retroflexus and Sinapis arvensis. Apart from sprout experiments, effect of essential oils from garlic was found to be higher than that of others.In conclusion, it was determined that essential oils from plants have a considerable effect on sprout and growing degree of seed from wild herbs. In addition, it was underlined that it is necessary to test reduced dosages of the levels which were not observed an effect. Based on the results, this study will show the way for the next research related to bio-herbicide behavior of the essential oils from plants.