Su bazlı vernik uygulanmış yüzey üzerindeki ısıl işlemin etkileri
Based on surface water varnish was applied to the heat treatment effect of
  1. Tez No: 237918
  2. Yazar: BEYTULLAH KAZAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Teknik Eğitim, Wood Products, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl işlem, Parlaklık, Sertlik direnci, Su bazlı vernik, Yapışma direnci, Heat treatment, Brightness, Adhesive resistance, Water based varnish, Hardness
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Ahşap en önemli yapı malzemelerinden birisidir. Ağaç malzemeyi önemli kılan özelliklerinin başında onun, higroskopik, anizotrop ve organik yapıda oluşu gelmektedir. Mamul olarak kullanılan ağaç birçok durumda dış etkilere karşı korunmada tek başına yetersiz kaldığından ekonomik ömrünün uzatılabilmesi için uygun koruma uygun tekniklerinin uygulanması gerekir. Bu araştırmada, ağaç malzemeye uygulanan ısıl işlemin verniklerin sertlik, parlaklık ve yüzeye yapışma direncine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla ilk olarak Sarıçam (Pinus sylvestris L.), Doğu Kayını (Fagus orientalis L.) ve Kestane (Castanea sativa M.) ağacından elde edilen deney örnekleri su bazlı vernikler ile verniklemiş sonra 100, 125 ve 150 ?C sıcaklıkta 2, 4 ve 6 saat süre ile bekletilmişlerdir.Araştırma sonuçlarına göre 100 °C'de 2 saat ısıl işleme tabi tutulan tüm numunelerin yapışma direnci ve parlaklık değerlerinde iyileşmeler görülürken 100 °C'de 4, 6 saat 125 °C ve 150 °C'de 2, 4, 6 saat ısıl işleme tabi tutulan numunelerde olumsuzluklar tespit edilmiştir. Ayrıca 100 °C, 125 °C ve 150 °C'de 2, 4, 6 saat ısıl işleme tabi tutulan tüm numunelerin sertlik değerlerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.Uygulama yapılan ağaç türlerinin hepsinde çift kompenantlı verniğin tek kompenantlı verniğe göre daha üstün olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Wooden is one of the most important construction materials. Being hygroscopic, anisotropic and organic forms are the important characteristics for a wood material. Wooden is weak against the external effects. So, it is necessary to apply proper protection techniques to improve its economic life. In this study, the effects of the heat treatment of wooden materials on hardness, brightness and adhesive resistance of varnishes were investigated. For this purpose, firstly Pinus sylvestris L., Fagus orientalis L. and Castanea sativa M. wooden samples were varnished by the water based varnish and after that they were kept in temperatures of 100 °C, 125 °C and 150 °C for times of 2, 4 and 6 hours.According to test results it was determined that while the hardness and adhesive resistance were improved for all samples which were processed 2 hours in temperatures of 100 °C, the brightness adhesive resistance and brightness of the samples which were processed 4 and 6 hours in 100 °C and 2, 4 and 6 hours in 125 °C and 150 °C were deteriorated. Furthermore, it was observed that the hardness resistance of all samples which processed for 2, 4 and 6 hours in 100 °C, 125 °C and 150 °C were high.In the experimental applications of the whole wood species are seen couple component varnish according to single component varnish which is highest grade values.