Türkiye'de kömürün enerji üretimindeki rolü
The role of coal in energy production in Turkey
- Tez No: 237920
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ŞENSÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Elektrik enerjisi, Enerji, Enerji kaynakları, Fosil yakıtlar, Kömür, Electrical energy, Energy, Energy resources, Fossil fuels, Coal
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Enerji, ekonomik ve teknolojik gelişmelere paralel olarak yaşamsal temel bir ihtiyaç olması yanında, ülke ekonomilerinin büyüyerek refahlarının artmasında da en önemli unsurların başında gelmesinden dolayı, çatışmaların odağı olma halini sürdürmektedir. Buna paralel olarak son yıllarda yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde büyük ilerlemeler olmasına rağmen, fosil yakıtların öneminde bir azalma olmamıştır. Fosil yakıtlar arasında arz güvenliğinin sağlanmasında çok büyük öneme sahip olan kömür, temel enerji kaynağı olma özelliğini artırarak sürdürmektedir.Ülkemiz, petrol ve doğalgaz kaynakları bakımından dışa bağımlı olsa da enerji tedarikinde kullanabileceği önemli kömür rezervlerine sahiptir. Son yıllarda enerji ihtiyacımızın karşılanmasında doğalgaza artan bir önem verilmesinin, enerji arz güvenliğini tehlikeye sokması, enerji maliyetlerine ağır yükler getirerek ülke ekonomisine zarar vermesi gibi olumsuz yönlerinin yanında, kömürlerimizin enerji temininde olmazsa olmaz öneme sahip olduğu, bu kaynaklarımızdan çok daha fazla yararlanılması gerektiği gerçeğini de bir kez daha ortaya koymuştur.Bu tez çalışmasında, ülkemizin genel enerji durumu incelenerek, önemli bir enerji hammaddesi olan kömürlerimizin, enerji üretimimizdeki rolü araştırılmıştır. Ayrıca ileriye dönük enerji üretiminde kömürün payının ne şekilde arttırılarak, daha nasıl faydalı kullanılması gerektiği konuları belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Besides, energy is a vital basic need in parallel with the economic and technological progresses, it continues to become the focus of conflicts due to being the most important factor during the increase of welfare with the development of the national economy. Accordingly, in recent years, there have been remarkable improvements of the new and renewable energy resources; however, a significant decrease has also occurred in the importance of fossil fuels. Among all the fossil fuels, coal which is of prime importance in supply security increasingly continues to be the basic energy resource.Although our country is dependent on external sources in terms of oil and natural gas resources, it has important coal reserves to be used in energy supply. In recent years, it has been increasingly attached a great importance to the natural gas in fulfillment of energy needs in Turkey, however that puts energy supply security in danger and places heavy burden on energy costs resulting in the national economy to get worse. However, the truth is put forward as coals are prerequisite for energy supply. Therefore it should further be encouraped to get benefit from these sources.In this thesis, when examining the general energy situation in Turkey, the points have been determined about how to use more beneficially the coal, which is an important energy raw material, by searching its role in energy production and increasing its share in the future energy policies.