Çimento katkısı olarak kullanılan farklı doğal puzolanların (tras) elektro kinetik ve yüzey özelliklerinin belirlenmesi
Determing the electro kinetic and surface properties of different natural puzolans (trass) as a used to cement blended
- Tez No: 237924
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Puzolan, Elektrokinetik, Pozzolana, Electrokinetic
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, benzer kimyasal yapıya ve fizikokimyasal özelliklere sahip çeşitli puzolanlardan hazırlanan katkılı çimentoların referans çimentoya (PÇ 42,5 R) göre moleküler ve elektrokinetik özelliklerinin etkileşimlerini belirlemek için yapılmıştır. Bu amaçla hammaddelere fiziksel, kimyasal, mineralojik, moleküler ve elektrokinetik deneyler uygulanmıştır. Ayrıca puzolanların temas açıları, serbest yüzey enerjileri ve hidratasyon gelişimleri çeşitli teknikler kullanılarak incelenmiştir. Çimento hamurlarında, standart çimento deneyleriyle birlikte XRD ve FT-IR teknikleri kullanılarak hidratasyon gelişimi belirlenmiştir. Ayrıca SEM ile mikro yapıları incelenmiştir.Yapılan çalışmalarda, puzolanların fiziksel özelliklerinin büyük oranda moleküler yapılarına bağlı olduğu tespit edilmiştir. Moleküler yapının özellikleri, kristal ve amorf karakterli olmasının yanı sıra, içeriğindeki kimyasal elementlerin varlığına bağlı olarak değişmektedir. Bu da elektrokinetik özellikleri etkilemektedir. Referans çimento ve puzolanlar, bünyelerindeki pozitif ve negatif değerlikli atom ve atom grupları nedeniyle farklı zeta potansiyeli değerleri almıştır. Dolayısıyla pozitif yüklü parçacıklar, negatif yüklü parçacıklarla etkileşerek önce zayıf, sonra kuvvetli bağlarla bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in order to determine the interactions of molecular and electrokinetic features of blended cement composed of various pozzolanas with similar chemical and physicochemical properties compared to the reference cement (PÇ 42,5 R). For this purpose, the raw materials have been applied physical, chemical, mineorologic, molecular and electrokinetic experiments. In addition, the contact angles, free surface energies, and hydration developments of pozzuolanas have been examined using verious techniques. The hydration development of the cement doughs has been determined using standard cement experiments as well as XRD and FT-IR techniques. Further, SEM and micro structures have been examined.In the studies, we have found out that the physical characteristics of pozzuolanas depend, to a great extent, on their molecular structures. The features of the molecular structures vary depending on their crystal and amorphous characteristisc as well as on their content of chemical elements. This has an effect on their electrokinetic characteristics. The reference group of cement and pozzuolanas have been given different values on account of the positive and negative atoms atom goups in their structures. Consequently, the positively charged particules have interacted with the negatively charged ones and initially have bound with weak and later strong bonds.