Koç boynuzu peptonu kullanılarak Aspergillus niger tarafından glukoz oksidaz enzimi üretimi
Glucose oxidase production by Aspergillus niger using ram horn peptone
  1. Tez No: 238105
  2. Yazar: ÖZDEN CANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESABİ BAŞARAN KURBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Aspergillus niger, fermentasyon, glukoz oksidaz, koç boynuzu peptonu, Aspergillus niger, fermentation, glucose oxidase, ram horn peptone
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Glukoz oksidaz (GO) pek çok alanda kullanılan bir enzimdir. Bu çalışmada sıvı kültürde Aspergillus niger tarafından GO enziminin üretimi üzerine koç boynuzu peptonu (KBP)'nun kullanılabilirliği araştırıldı. İlk olarak, KBP yeniden üretildi. Daha sonra, GO üretimi için toplam on dört tane Aspergillus niger suşu izole edildi. Bu suşlardan en iyi GO üreticisi olarak ÖC?3 izolatı seçildi. GO oluşumunu artırmak amacıyla pH, sıcaklık, çalkalama hızı ve süre gibi fermentasyon şartları çalışıldı. En iyi fermentasyon şartları pH 6,5, sıcaklık 28oC, çalkalama hızı 250 rpm ve süre 72 saat olarak belirlendi. Sonuçlar fermentasyon şartlarının GO üretimini önemli ölçüde etkileyebildiğini gösterdi. KBP aynı zamanda ticari organik azot kaynaklarıyla karşılaştırıldı. Diğer organik azot kaynaklarına göre KBP, en yüksek enzim üretimini (48,6 U/ml) verdi. Bunun yanı sıra, en iyi biyomas miktarı (7,2 g/l) balık peptonundan elde edildi, fakat iyi biyomas oluşumu GO üretimini artırmadı. Sonuç olarak, KBP Aspergillus niger ÖC?3 tarafından GO üretimi için etkili bir şekilde kullanılabildi.
Özet (Çeviri)
The glucose oxidase (GO) is an enzyme used in many field. In this study, the utilization of RHP on the production of GO by Aspergillus niger in the batch culture was investigated. Firstly, the RHP was reproduced. Then, a total of fourteen Aspergillus niger strains were isolated for the production of GO. From these strains, OC?3 isolate was selected as the best GO producer. The fermentation conditions such as pH, temperature, agitation and time in order to improve the formation of the GO were studied. The best fermentation conditions were determined as pH 6,5, temperature28oC, agitation 250 rpm, and time 72 hour. The results showed that cultivation conditions could significantly effect the production of GO. The RHP was also compared with the commercial organic nitrogen sources. According to the other organic nitrogen sources, the RHP gave the highest enzyme production (48,6 U/ml). Besides this, the best biomass amount (7,2 g/l) was obtained from fish peptone, but good biomass formation did not increase the GO production. As a result, the RHP could effectively be used for the production of GO by A. niger OC?3.