Denizli'deki tekstil işletmelerinde TS EN ISO 9001:2000 standardı ile kurulan kalite yönetim sistemlerinin sağladığı faydaların incelenmesi üzerine bir araştırma
A research about the profits of the quality management systems which is based on TS EN ISO 9001:2000 standards at the textile companies, in Denizli
- Tez No: 238119
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL İKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: TS EN ISO 9001:2000, tekstil, kalite, Denizli, anket, TS EN ISO 9001:2000, textile, quality, Denizli, questionnaire
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Türkiye'de binlerce, dünyada yüz binlerce isletme tarafından uygulanan ve devrimniteligindekilerin de bulundugu bir çok yenilik getiren TS EN ISO 9001:2000standardının, tekstil isletmelerine saglayacagı 22 iç ve dıs fayda Denizli'deki TS ENISO 9001:2000 belgeli 32 tekstil isletmesine anket uygulanarak ölçülmüstür.Denizli'deki tekstil isletmelerinin üretimlerinin büyük bir kısmını olusturan havlu,bornoz, ev tekstili ürünlerinin iç piyasadaki talebin düsük olması, isletmelerin çogunu,yurtdısı piyasaların talep ettigi daha nitelikli ürünleri üreterek ihracata yöneltmistir.Zaten anket uygulanan tekstil isletmelerinden % 75'i kalitesini yükseltmis % 50'siüretim maliyetlerini düsürmüstür. Yani Denizli'deki tekstil isletmeleri standardınkaliteyi arttırıcı uygulamaları alanına daha çok yogunlasmıstır.Ancak Çin'in piyasalara girmesi, enerji, isçilik ücretleri, SSK primlerindeki artıslarve döviz kurunun düsmesi sonucunda tekstil isletmeleri yurtdısı siparisler için talepedilen fiyatlarda ürün üretemediklerinden, bu siparisleri alamamaya baslamıstır. TS ENISO 9001:2000 standardı, tekstil isletmelerinin bu büyük sorununa uygulamalarınüretim maliyetleri üzerine yogunlasması sartıyla bir çare olabilir.Bu çalısmada, standardın uygulanabilmesi için alt yapı olusturan, kalite sisteminindokümantasyonu, dokümantasyon kayıtları ile gerekli süreçlerin belirlenmesiçalısmaları, tekstil isletmelerinin % 80'inden fazlasında; geriye dönük izlenebilirlik,isletmeye sistem getirmesi, isletme kontrolü, süreçlerin yönetimi alanlarında faydalarsaglamıstır. sletmelerin % 80'den fazlası standardın getirdigi sistem sayesinde iletisimalanında faydalar saglamıstır. Ayrıca standart uygulamalarından saglanan faydalarınalanları genislestikçe çalısanların islerine olan motivasyonunun arttıgı ile TS EN ISO9001:2000 belgesinin tekstil isletmelerinin % 87.5'inde imaj ve prestijlerinin yükselttigigörülmüstür. Uygulanan anketle ölçülen dıs faydaların yaygınlık ortalaması % 69.66, içfaydaların yaygınlık ortalaması ise % 80.68 bulunmustur.
Özet (Çeviri)
TS EN ISO 9001:2000 Quality Management System Standard (QMSS) which hasbeen practised by many companies arround Turkey and World, has brought manyinnovations. A questionaire had been applied to 32 textile companies-with QMSScertificate-in Denizli; and also the 22 internal and external profits had been inspected.The low internal demand to the home textile, which forms the most part of theproductions of textile companies in Denizli; has changed the production of thecompanies to the export demands with more qualified products. According to the resultsof the questionaire; 75% of the companies improved their quality and 50% of thecompanies decreased their production costs. Therefore, textile companies are morefocused to the quality increasing applications.Besides the Chinese threat on the market; energy&labour costs, increasing incentivepayments to SSK and the exchange rates also influenced the textile companies about theexport orders. QMSS, could be a solution for the textile companies to focus onproduction costs more.With this study; the documentation of the system which is the substructure for theapplication of standart; feedback possibilities at more than 80% of the textile companiesare some of the advantages obtained. More than 80% of the companies get profit atcommunication fields. Also, motivation of the workers and the prestige of thecompanies had been increased 87,5% on the market with the application of QMSS.Finally as average widespreadness of the external profits as 69.66% and internal profitsas 80.68% had been found with the questionaire applied.