Dokuma esnasında çözgü deformasyonunun belirlenmesi yöntemlerinin analizi ve geliştirilmesi
  1. Tez No: 238120
  2. Yazar: VOLKAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RESUL FETTAHOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dokuma, Çözgü, Çözgü gerginlik farklılıkları, Çözgü uzaması, Kumasuzaması, Kıvrım, Yükleme Elastik Sistemi, Weaving, warp, variety of warp tensions, warp strain, cloth strain, crimp, Loading Elongation System
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Dokuma kumasların yapısını ve dokuma isleminin teknolojik parametrelerinietkileyen önemli faktörlerden birisi dokuma sırasında çözgü ipliklerinin deformasyonudur(ipliklerin boyuna uzamasıdır). Çözgü ipliklerinin deformasyonunun degisim tarzına vedegerine uygun biçimde çözgü gerginliginin degeri degismektedir. Tezgâhta meydana gelençözgü uzamasının degeri ile iplik gerginligi arasında dogru orantılı bir iliski bulunmaktadır.Bu nedenle de çözgü gerginligini olusturan çözgü salma ve diger önemli mekanizmalarınparametrelerinin belirlenmesinin ve ayarlanmasının önemi, çözgü deformasyonunun degisimtarzını ve gerçek degerini düzgün tespit etmek açısından daha da artmaktadır. Zira uzamanındegeri önceden belli oldugunda uzama dikkate alınarak üretilecek kumas için gereken iplikuzunlugu daha hassaslıkla tasarlanabilir. Bunlar göz önüne alındıgında, dokumamakinalarında çözgü ipliklerinin deformasyonunu incelemenin ve degerini dogru tespitetmenin önemli oldugu görülmektedir.Bu çalısmada dokuma kumaslarını dokuma esnasında deformasyonunun tespitedilmesi üzerine genis kaynak arastırmaları yapılmıs, deformasyon ortamının kapsamlıanalizi verilmis, deformasyonun kumas yapısına etkisi ele alınmıs ve dokuma esnasındaçözgü deformasyonunun direk olarak belirleme yöntemi önerilmis, uygulanmıs ve çesitlitemel örgülere sahip kumasların dokunmasında denenmesi gerçeklestirilmistir. Su ana kadaryapılan bilimsel teorik ve deneysel arastırmalar incelenerek çözgü deformasyonu dikkatealınarak, çözgü ipliklerinin dokumaya hazırlıgı sırasında levende sarılan iplik uzunlugununönceden tasarlanması üzerine teorik ve deneysel çalısmalar verilmistir.Deneysel arastırmaların sonucunda bezayagı ve dimi gibi yaygın örgülü kumaslarınüretimi sırasında ki deformasyon degerlerinin degisimini belirleyen ve uygulama açısındanönemli olan pratik neticeler elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
One of the most important factor effecting woven fabric structures and technologicalparameters of weaving process is the warp deformation during weaving. Warp tension ischanging due to changing behavior and values of warp deformation. There is a direct proportionbetween in-loom warp strain and yarn stress. For this reason determination and adjustment ofparameters of let-off motion mechanism and other important mechanisms forming warp tensionis getting more important for determining warp tension behavior and real value. On the otherhand, warp strain may have an important effect on rational usage of yarn during fabricmanufacture. If strain value is predictable before weaving process, requiring yarn length for thefabric will be more precisely calculated. Regarding all these, the importance of examining warpdeformation and correctly determining its value on weaving machines will be recognized.In this thesis, detailed research has been conducted on determination of in-loom warpdeformation of woven fabrics; a detailed analysis of deformation combining yarn and fabric hasbeen done; effect of deformation on fabric structure has been searched and a direct determinationmethod of in-loom warp deformation has been offered and this method has been applied duringweaving of fabrics at different main weaving patterns.Besides this, all scientific researches and experimental investigations in literature havebeen searched and theoretical and experimental studies on pre-calculations of yarn to be woundon warp beam have been conducted.As the result, an experimentalmethod which in, practical, and important for determiningdeformation values is suggested and it has been applied to obtain deformation values of commonpatterns namely plain and twill.