Güneş enerjisi kulanımında sodyum sıvılı güneş panellerinin incelenmesi
Investigation of molten sodium salt solar panels in solar energy usage
- Tez No: 238121
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Sodyum Sıvılı Güneş Kuleleri, Merkezi Alıcılar, Solar energy, Molten Sodium Salt Solar Towers, Central Receivers
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, öncelikle güneş enerjisi uygulamaları ve tarihsel gelişimden bahsedilmiştir. Daha sonra, Türkiye'nin enerji kaynakları potansiyeli, elektrik enerjisi üretimi ve tüketimi ile sektörel dağılımı, kurulu güç ve talep ile ilgili tahminler, birincil enerji kaynakları üretim hedefleri ve 1990-2003 yılları arasındaki birincil enerji üretim ve tüketimleri tablolar halinde verilmiştir.Güneş enerjisi yüksek sıcaklık uygulamaları ve güneş kuleleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Son olarak, merkezi alıcılı güneş enerjisi güç santralleri ile ilgili bir hesaplama örneği sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; firstly, it has been mentioned about some applications and historical development of solar energy. Thereafter, potential of energy sources, energy productions, consumptions and sectorial distribution, future projections of installed power capacity in Turkey; and also targets of primary energy productions and demands, and energy productions and consumptions of Turkey between the years of 1990-2003 have been presented.Meanwhile, it has been given some detailed knowledge about high temperature solar energy applications and solar towers. Finally, it has been explained and a sample solution which is related with a central recevier power plant..