Isı geri kazanımlı değişken soğutucu akışkan debili sistemlerde iklimlendirme ve sıcak su üretiminin teknik ve ekonomik analizi
Technical and economical analysis of air conditioning and hot water gaining with heat recovery variable refrigerant flow systems
  1. Tez No: 238122
  2. Yazar: BURAK KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA BURCU TÜMER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıtma, Soğutma, VRF, Isı geri kazanım, ESEER, Heating, Cooling, VRF, Heat Recovery, ESEER
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu tezin temel çıkış noktası, literatürde birçok kaynakta ve piyasada sıklıkla bahsedilen, VRF sistemlerin kısmi yüklerde ve geçiş mevsimlerinde ki yüksek verim oranlarının, İstanbul için geçerli olup olmadığının araştırılması ve sistemin işletme maliyetlerini görmektir.Çalışmamda; ülkemizde ve dünyada uygulama örnekleri gittikçe artan ?Değişken Soğutucu Akışkan Debili? (VRF) klima sistemlerinin özellikleri, bileşenleri detaylı olarak anlatılmıştır. İstanbul Ataşehir'de VRF sistemle iklimlendirilen bir ofis için 2008 yılı boyunca VRF sistemin çektiği elektrik güçleri ölçülmüş ve bilgisayar programları yardımıyla sistem kapasitesi ve anlık COP değerleri elde edilmeye çalışılmıştır.Isı geri kazanımlı VRF sistemlerinde ki ısı geri kazanımın nasıl gerçekleştiği anlatılmış, VRF sistemlerde çok yeni bir uygulama olan iklimlendirme ile birlikte sıcak su üretiminin detaylarına girilmiştir.VRF sistemlerde kısmi yüklerdeki sistem verimi, nominal kapasitelerde ki sistem verimlerinde çok farklı olabilmektedir. Dolayısı ile yatırımcı ve projeciler işletme maliyetleri hesabını nominal verimler üzerinde yaptıklarında ciddi yanılma payları söz konusu olmaktadır. Bu sebeple tezde işletme maliyetlerinin yaklaşık olarak hesaplanması için farklı hesap metotlarından bahsedilmiştir.Ülkemizde ki mazisi, diğer iklimlendirme sistemleriyle karşılaştırıldığında oldukça kısa olan VRF sistemler son yıllarda giderek artan uygulama sayıları ile konvansiyonel sistemlerin yerlerini almaya başlamışlardır. Hastane, otel, rezidans, ofis vs. gibi iklimlendirmenin çok önem kazandığı yapılarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu sebeple uygulamalarda hesapların titizlikle yapılması gerekmekte, özellikle hava kaynaklı VRF uygulamalarında dış sıcaklık, bakır boru ve defrosttan kaynaklı kayıplar muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır. Tezde bunlarda ilgili olarak açıklamalar yapılmıştır.Sonuç kısmında sistemin avantaj ve dezavantajlarına değinilmiş, ölçülen değerler ile ESEER metoduna göre hesaplanan tahmini işletme değerleri arasında ki yanılma payları irdelenmiştir. Ayrıca İstanbul Ataşehir'deki ofis uygulaması için Isı Pompası VRF ile Isı Geri Kazanımlı VRF uygulamaları arasında ki verim farkı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to study, the partial load and season transition efficiencies of variable refrigerant flow (VRF) system, If the system has low operation costs as its mentioned or not for İstanbul conditions.In the study, properties and components of variable refrigerant flow (VRF) air condition systems, that have an exponential application cases in our country an in the world, have discussed. For an office, that is being climated by VRF system in İstanbul Ataşehir, measured the electricity consumptions and COP rates, during the year 2008.And also how the heat recovery has working in VRF systems is explained. As a new application, production of hot water by climating at VRF systems is handled.The system efficiency in partial loads can be so different from nominal capacity system efficiency. Consequently, when the operation costs are calculated with nominal efficiency datas, investors and project engineers can make big calculation mistakes. Because of this reason, to have roughly operation costs, different calculating methods are mentioned in this thesis.VRF systems, that have a shorter history from other air condition systems in our country, started taking place of conventional systems by their increasing application number by recent years. These systems are being used in hospitals, hotels, residences, offices, etc, where the climating has became important. Therefore calculations have to be accurately made, especially in air source VRF applications; outside temprature, copper pipe and losts from defrost should be considered.In the conclusion, advantages and disadvantages of the system are handled and the differences of rates between the measured datas and roughly operation costs that is measured by ESEER method, are discussed. For the application of the office in İstanbul Ataşehir; efficiency difference between heat pump VRF and heat recovery VRF is mentioned.