Kent mobilyası olarak aydınlatma elemanları-Boğaziçi'nden örnek incelemeler
Lighting elements as street furniture- A key study from Boğaziçi
- Tez No: 238175
- Danışmanlar: PROF. MÜJGAN ŞEREFHANOĞLU SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatma elemanı, kent mobilyası, kent aydınlatma, kentsel tasarım, Boğaziçi, Lighting element, street furniture, urban lighting, urban design, the Bosphorus
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
?Kent Mobilyası Olarak Aydınlatma Elemanları? konulu tez çalışması kapsamında, kentlerde, genelde yaya alanlarında ya da yayaların da kullandığı araç yollarında bulunan ve gerek kentteki işlevsel özellikleri, gerekse kente olan görsel katkıları nedeniyle kent mobilyası olarak değerlendirilen kent aydınlatma elemanlarının teknik ve estetik yönden çeşitli özellikleri incelenmiş ve kullanıldıkları kentsel alana etkileri değerlendirilmiştir.Tez çalışmasının birinci bölümünde; çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmış, ikinci bölümünde; kent mobilyası tanımı yapılmış, kent mobilyalarının kullanıldıkları kentsel alana etkileri anlatılmış, tasarım süreci ve tasarım verileri değerlendirilmiştir. Bu bölümde ayrıca, kent aydınlatma elemanlarının kent mobilyası olarak değerlendirilme nedenleri irdelenmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde kent aydınlatma ve kent aydınlatma elemanı tanımları yapılmış, ayrıca kent aydınlatma elemanlarının tarihsel gelişim süreci incelenmiştir.Dördüncü bölümde kentsel tasarım - aydınlatma elemanları ilişkisi kısaca değerlendirilmiş, aydınlatma master planlarının aşamaları anlatılmış ve kentsel tasarım ve kent aydınlatma yönünden önemine değinilmiş, daha sonra kent aydınlatma elemanlarının özellikleri tasarım ve kentsel kullanım alanlarına göre detaylı olarak incelenmiştir.Beşinci bölümde kent aydınlatma elemanlarının teknik özellikleri, aydınlatma tekniği ve yapım tekniği olmak üzere iki ana başlık altında detaylı olarak incelenmiş, aydınlatma tekniği kapsamında, aydınlatma aygıtlarının aydınlatma biçimleri, ışık yeğinlik dağılımları, aydınlık düzeyi dağılımları, geriverimleri, vb. gibi özellikleri, yapım tekniği konusu içinde de aydınlatma elemanlarının taşıyıcı sistemleri, koruma ve gereç özellikleri, vb. gibi teknik özellikleri irdelenmiştir.Son bölümde ise, Boğaziçi Avrupa yakası, sahil şeridi çalışma bölgesi örnek alan olarak seçilerek, bu bölgede bulunan aydınlatma elemanlarının teknik ve estetik özellikleri yapılan ölçme ve gözlemlerle incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the context of the thesis ?Lighting Elements as Street Furniture?, technical and aesthetic features of lighting elements, generally used in pedestrian areas or roads, that are considered as street furniture by their functional features and by their visual contribution to the cities are analyzed and their effects to the city are evaluated.In the first chapter of the thesis; aim and context of the study are explained, in the second chapter; street furniture concept is described, effects of street furniture to the city are denoted, design process and parameters are evaluated. Moreover, the reasons why urban lighting elements are described as street furniture are explicated.In the third chapter of the study; urban lighting and urban lighting element descriptions are made and also historical development of urban lighting elements are analyzed.In the fourth chapter; the relation between urban design and lighting elements is evaluated, phases of lighting master plans are described and the features of urban lighting elements according to the design and urban usage areas are analyzed in detail.In the fourth chapter; the relation between urban design and lighting elements is evaluated, phases of lighting master plans are described and the features of urban lighting elements according to the design and urban usage areas are analyzed in detail.In the fifth part; technical features of lighting elements are analyzed in two main subjects; lighting technique and construction technique. Within the context of lighting technique, lighting method, light intensity distributions, light outputs etc. of lighting fixtures and also within the context of construction techniques, structure, conservation and material properties of lighting elements are explicated.In the last chapter, the European coast of Bosphorus is taken as a sample area and technical and aesthetic features of the present lighting elements are analyzed and evaluated by measurements and observations.