Borik asit katkılı tuğla üretiminin araştırılması
An investigation on the effect of boric acid addition on brick production
- Tez No: 238234
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, İnşaat Mühendisliği, Technical Education, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Borik Asit, Kil, Tuğla, Mekanik Özellikler, Boric Acid, Clay, Brick, Mechanical Properties
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada tuğla bünyesine eklenen borik asit katkısının tuğla özelliklerinde meydana getirdiği değişimler incelenmiştir. Afyonkarahisar bölgesi tuğla kiline, ağırlıkça % 0 (kontrol serisi) % 1 ve % 2 borik asit katkısı yapılarak ekstrüzyon yöntemi ile tuğla numuneleri üretilmiştir. Tuğla numuneler, laboratuar tipi elektrikli ark fırınında; 50 oC' lik artışlarla 700 oC - 1000 oC' de yedi farklı sıcaklıkta pişirilmiştir.Pişmiş örnekler üzerinde fiziksel ve mekanik testler yürütülmüştür. Pişmiş örneklerin mikro yapılarındaki gelişmeler SEM ve XRD tekniği ile incelenmiştir. Sonuçta borik asit katkının sinterlemeyi olumlu yönde etkilediği ve mekanik özellikleri geliştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; the changes took placed in brick properties by addition of boric acid addition into the brick body have been investigated. Bricks have been manufactured by extrusion method with the addition of 0 (control series) %, 1% and 2% boric acid into the Afyonkarahisar region brick clay. The brick samples have been fired in an electrically heated furnace at 7 different temperatures between 700 and 1000 oC with 50 oC intervals.Physical and mechanical tests were performed on the fired samples. Microstructures of the fired samples ere investigated by SEM and XRD techniques. As a result of the study, it was concluded that the boric acid additions have positive effect on firing and mechanical properties development.