Jurinea cass. (Asteraceae) cinsine ait bazı türlerin anatomik özelliklerinin sistematik açıdan karşılaştırılması
Systematically comparasions on the anatomical properties of some Jurinea cass. (Asteraceae) species
  1. Tez No: 238233
  2. Yazar: NEFİZE YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Jurinea, gövde anatomisi, Asteraceae, Jurinea, stem anatomy, Asteraceae
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Juinea Cass. Asteraceae familyasına ait bir cinstir. Bu tezde Jurinea consanguinea DC., J. alpigena K. Koch, J. mollis (L.) Rchb., J. macrocalathia K. Koch., J. turcica B.Dogan & A.Duran sp. nov., J. pontica Hausskn. & Freyn ex Hausskn., J. pulchella DC., J. kilaea Azn., J. stoechadifolia DC., J. cypria Boiss., J. macrocephala DC., J. aucherana DC., J. ramulosa Boiss. & Hausskn., J. brevicaulis Boiss., J. cataonica Boiss. & Hausskn. ve J. ancyrensis Bornm. olmak üzere 16 türün gövde anatomileri çalışılmıştır.Bu çalışmanın amacı bu 16 türün anatomik özelliklerinden yararlanarak türler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır.Anatomik çalışmalarda kesitler mikrotom yardımıyla alınmış, safranin ve fast green boyaları kullanılarak kutikula ve ksilem elemanları kırmızıya boyanırken parankima elemanları ise yeşile boyanmıştır.Alınan enine kesitlerde dıştan içe doğru kalınlığı türden türe göre değişen kütikula, tek tabakalı epidermis, epidermisin altında korteks, floem ve ksilem elemanlarından oluşan iletim demetleri halka oluşturacak şekilde dizilmişlerdir. Merkezde öz parankiması bulunur. Türler arasında demetlerin sayısı ve dizilişi bakımından anatomik farklılılar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Jurinea Cass. belongs to Asteraceae family. In this thesis, species of J. consanguinea DC., J. alpigena K. Koch, J. mollis (L.) Rchb., J. macrocalathia K. Koch., J. turcica B.Dogan & A.Duran sp. nov., J. pontica Hausskn. & Freyn ex Hausskn., J. pulchella DC., J. kilaea Azn., J. stoechadifolia DC., J. cypria Boiss., J. macrocephala DC., J. aucherana DC., J. ramulosa Boiss. & Hausskn., J. brevicaulis Boiss., J. cataonica Boiss. & Hausskn. and J. ancyrensis Bornm. have been studied at the point of view of their stem anatomies.The purpose of this study was to find out the relations among 16 species of Jurinea genus.In anatomical studies, cross-sections were taken by microtom from the stem. Xylem were stained to red by safranin, but paranchima was stained to green by fast green.In cross-sections, from the outside to the inside the folowing tissues occur: Cuticle, unilayer epidermis, cortex, vascular bundles and pith. It was seen the differences in vascular bundle numbers and arrangements among the species.