Impact of shopping centers on the fragmentation of the city center
Kent merkezlerinin çözülme sürecinde alışveriş merkezleri
- Tez No: 238428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ÇAĞATAY KESKİNOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kent Merkezinin Çözülme Süreci, Perekendeciliğin Ademi Merkeziyeti, Alışveriş Merkezi, Ankara, Fragmentation Process of City Center, Retail Decentralization, Shopping Center, Ankara
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu çalışma kent merkezlerinin çözülme süreci üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu çalışma çözülme sürecini yaratan koşulların sadece planlama kararları ya da zayıf bir planlama çerçevesi sonucu oluşmadığını ileri sürmektedir. Yerel ve küresel ekonomik ve sosyal koşullar da kent merkezlerinin çözülme sürecin varolmasına imkan sağlamışlardır. Çözülme süreçleri yatırımcılar, kentsel idari birimler ve merkezi hükümetlerin desteği ile oluşmuşlardır. Bu bağlamda, bu çalışma kent merkezlerinin çözülme sürecinde perakende sektörünün ademi merkeziyeti üzerinde odaklanmaktadırBu çalışma temel olarak Ankara kent merkezinin çözülme sürecinin değişen ekonomik yapı ve belirli ekonomik şartlar altında oluşmuş karar verme süreçlerinin bir sonucu olduğunu organize perakendecilerin ademi merkeziyetine odaklanarak ortaya koymaktadır. Bu çerçeve kapsamında çözülme sürecini gösterebilmek için üç farklı yöntem kullanılmıştır. Bunlardan bir tanesi Ankara'nın mekansal yapısını ve dönüşümünü irdelerken, diğeri kamusal yapıların kentteki yer değiştirme süreçlerini araştırmış ve sonuncusu Armada Alışveriş Merkezi özelinde kent merkezlerinin çözülme sürecinde organize perakendeciliğin etkilerini sorgulamıştır. Tarihi ve coğrafi araştırmalar olan ilk iki yöntem bu çözülme sürecinin nasıl oluştuğunu açıklarken, ampirik bir çalışma olan son yöntem ise bu sürecin nicel yönlerini ortaya çıkarmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma ile kent merkezindeki değişim ve çözülme süreci belirli ekonomik ve sosyal yapı içerisinde yerel ve merkezi yönetimler, ve yatırımcı bağlamında ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study concentrates on the fragmentation process of the city centers. The study suggests that it is not necessarily the planning decisions or the lack of a rigorous planning framework that brings about the fragmentation process. Local and global economic and social circumstances may also give way to fragmentation of the city center. These processes take place through the countenance of developers, city authorities and central government. In this context, the study focuses on the fragmentation process of the city center functions with specific attention to the retail decentralization. The issue is considered within the dilemma between the investor and urban development.The main concern of the study is to put forward the fragmentation process of the city center of Ankara, as a consequence of the changing economic structure and the decision making processes under certain economic conditions, concentrated on decentralization of organized retail. Within this framework three different methods are used to display the fragmentation process. The first one consider the changes in the urban space; the second one focus on the processes of location and relocation of public buildings; and the third one consider the impacts of the organized retailing on the fragmentation of the center through Armada Shopping Center. The first two methods, which are historical and geographical, demonstrate how this process was formed and the final empirical method quantitatively illustrates the fragmentation process. Doing this, the fragmentation process and the changes in the city center analyzed through the entrepreneurs and the major representatives of the central government and local administrations under the given economic and social structure.