Doğu Karadeniz kıyılarında T mahmuzlarının kıyıya etkileri ve balıkçı barınaklarının sığlaşması
The effect of T groins and the shoaling of fishery harbors in the Eastern Black Sea coasts
- Tez No: 238450
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: T Mahmuzları, Balıkçı Barınakları, Doğu Karadeniz Bölgesi, Sığlaşma, T Groins, Fishery Harbors, Eastern Black Sea Region, Shoaling
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, Doğu Karadeniz kıyılarında T mahmuzların kıyılara etkileri ve balıkçıbarınaklarının sığlaşması araştırılmıştır. Bazı yıllarda yapılmış ölçümler ile elde edilen suderinliği verileri bilgisayar ortamında sayısallaştırılmıştır. Her ölçüm yılı verileri ile Tmahmuzları ve balıkçı barınakları için eş derinlik eğrileri oluşturulmuştur. Tmahmuzlarında kıyı boyunca alınan dört kesitte eş derinlik eğrilerinin, balıkçıbarınaklarında ise ortalama su derinlikleri ile ortalama barınak giriş ağzı su derinliklerininölçüm yılları arasındaki değişimi irdelenmiştir. Yapılan irdelemeler sonucunda hemmahmuzlarda hem de balıkçı barınaklarında sığlaşma gözlemlenmiştir. Özellikleakarsuların mansap tarafında bulunan mahmuz ve balıkçı barınaklarında sığlaşma dahabelirgindir. Bazı mahmuzlarda ve balıkçı barınaklarında az da olsa oyulma oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of T groins on coasts and the shoaling processes of fisheryharbors, located in the Eastern Black Sea coasts, are studied. The water depth data, whichare obtained from depth sounding measurements, are evaluated at computers. Depthcontours for groins and fishery harbors are drawn. The variations between measurementsare studied. The studies are performed at four sections for groins and at the mean water andentrance depths for fishery harbors. Accretion is observed both at groins and fisheryharbors. Especially, at the downstream sides of streams the accretion is significant. Littleerosion is also observed at some groins and fishery harbors.