Yatay işaretlemelerde kullanılan cam küreciklerinin görünürlük performanslarının incelenmesi
The examination of visibility performance of glassbeads thet are used horizontal marking
  1. Tez No: 238473
  2. Yazar: EZGİ ÇERGEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. VEFA AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yatay İşaretleme, Soğuk yol çizgi boyası, Cam küreciği, Reflektometre aleti, Horizontal marking, Cold road line paint, Glass beads, reflectometer
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Son yıllarda artan araç sayısına bağlı olarak trafik kazalarında büyük artış gözlenmekte olup toplumumuz için büyük ekonomik kayıplar meydana gelmektedir. Bundan dolayı, trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak, yol üzerine, kalıcı veya geçici olan, yüksek dayanıklılık ve görünürlüğe sahip, sürücülerin gündüz ve gece her türlü hava koşullarında güvenli araba kullanmalarını sağlayan yatay işaretleme işlemi yapılmaktadır.Yatay işaretlemeler, trafik güvenliğinin vazgeçilmez bir unsuru olduğundan verimliliğinin arttırılabilmesi için yeni buluşlara ve deneylere açık bir konudur. Bundan dolayı yatay işaretlemelerin görünebilirlik fonksiyonunu arttırabilmek için birçok deney yapıldı ve yapılmaktadır. Bu deneyler sonucunda yatay işaretlemelerin görünürlük performansını özellikle gece görünürlüğünü arttırabilmek için boya üzerinde ?cam küreciği?nin kullanılması gerektiği anlaşıldı. Bugün tüm dünyada yol şeritlerinin gece görünürlüğünü sağlamak için cam kürecikleri kullanılmaktadır.Tez çalışmasında, cam küreciklerin, yatay işaretlemelerin gündüz ve gece görünürlükleri üzerinde ki etkisi öğrenmek için yansıtma performansının ölçümünde reflektometre aleti kullanılarak yapılan çalışmalar sonunda en ideal verilere ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, it is observed that the number of traffic accidents is increasing in relation to the increased number of vehicles. For this reason, the horizontal marking is being carried out to provide traffic safety .Since the fact that the horizontal marking is the indispensable part of traffic safety, it is open to the new discoveries and inventions to increase efficiency. Therefore, a large number of tests has been done to improve the visibility function of horizontal markings. As a result of these tests, it was understood that ? glass beads on road paint? have to be used to improve visibility at night. Today, the glass beads is used to improve night visibilty on road lanes all over the world.In this study, by using reflectometer instrument to measure the reflection performance derives from glassbeads , thrown on a paint, the most ideal outputs have been supplied to determine the effects of glass beads on visibility of day and night.