Orman köylerindeki tarımsal kalkınma kooperatiflerinin swot analizi yöntemi ile incelenmesi (Maçka ilçesi örneği)
Research of agricultural development cooperatives in forest villages by swot analysis
- Tez No: 238472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVLET TOKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, SWOT Analizi, Eylem Dizileri, Kırsal Kalkınma, Maçka, Agricultural Development Cooperative, SWOT Analysis, Action Plan, Rural Development, Maçka
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Gönüllü kuruluş olan kooperatiflerin geçmişinin ilkel topluluklara kadar uzandığı, hatta bu toplulukların bir anlamda kooperatif olduğu yolunda görüşler ileri sürülmektedir. Kooperatif kavramı kısaca, birlikte iş görmek anlamına gelmektedir. Ayrıca ülke kaynaklarının akılcı bir şekilde kullanılması ve genel ekonomi bakımından yararlı kuruluşlar olması ise bilinen diğer özellikleridir.19. yüzyılın ortalarında Rochdale denemesiyle tüketim kooperatifçiliği biçiminde İngiltere'de başlayan kooperatifçilik hareketi, aynı devirde, üretim kooperatifçiliği olarak Fransa'da ve kredi kooperatifçiliği olarak Almanya'da görülmüştür. Türkiye'de kooperatifçiliğin başlangıcı ise Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanmakla beraber asıl gelişimini Cumhuriyet döneminde göstermiştir. İlk olarak 1923'de ?İstihsal, Alım ve Satım Kooperatifleri Nizamnamesi?nin yürürlüğe konması ile başlayan Cumhuriyet sonrası dönem, 2000 yılında Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri hakkında Kanunun çıkarılması ile yeni bir yapılanma sürecine girmiştir.Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin (TKK) incelenmesi amacıyla çalışmada yöntem olarak SWOT Analizi kullanılmıştır. Bu kapsamda araştırma alanı olan Maçka ilçesinde faaliyet gösteren 11 TKK yöneticileri ve üyeleri ile birlikte kısa zaman aralıklı iki oturum düzenlenmiş ve eylem dizileri oluşturulmuştur. Maçka TKK için 9 adet güçlü yön tespit edilmiş olup en güçlü yön vergi avantajı, 11 adet zayıf yönden etkinlik derecesi en yüksek olan iş çeşitliliğinin az olması, 7 adet fırsat değişkeninden en etkili fırsat yeni yapılabilecek düzenlemelerle bölgede turizme yönelik faaliyetlerin artması ve desteklenmesi, 7 adet tespit edilmiş tehdit içinden en etkilisi gelişme ve kalkınma yönünde inancın ve güvenin kalmaması olarak belirlenmiştir.Gelecekte, kırsal kalkınma planlarımızda önemli bir araç olarak görülen kooperatiflerin sorunlarının giderilmesi için yapılan çalışmalarda yeni ve etkin yöntemlerin kullanılması ve arttırılarak devam edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Acording to some scientific views; cooperative which is nonprofict organisation based on pirimary comminties. Basicly, conception of cooperative means collaboration and works together. Additionaly, it has some spacialltyies. One of them is used county?s resources with useful way, second one is useful enterprises in terms of general economics.In the middle of 19 th century, cooperative activation was launched to by Rochdale in England as a consuption cooperative. At the same time, it was seemed as a production consuption in France and credit cooperative was seemed in Germany. In Turkey, cooperative is based on Otoman Empire term but actually it developed in Republic term. First of all ?İstihsal, Alım ve Satım Kooperatifleri Nizamnamesi? was constituted in 1923 and it was started which called of term after republic. A new term started in 2000 when it passed act about ?Agricultural Marketing Cooperatives and Confederacies.In this study used SWOT Analysis as a method to research Agricultural Development Cooperatives. In this context, two meetings were arranged and action plans were created with 11 cooperative managers and members which shows activity in Maçka. For Maçka Agricultural Development Cooperatives, 9 strenghts, 11 weaknesses, 7 opportunites, 7 threats were confirmed. The most effective strenght is tax advantage, weakest one is lower employment possibilities, greatest opportunity is growth and supporting tourism in Maçka by new arrangements, most threatening factor is running out of conviction in the direction of growth and development.In future, it should be used new and effective methods in rural development plans for solving problems about cooperatives which is very important for rural development.