Vipera xanthina zehrinin toksik etkilerinin sıçanlar üzerinde incelenmesi
The investigation of toxic effects of Vipera xanthina venom on rats
- Tez No: 238493
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SİBEL HAYRETDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Patoloji, Biology, Histology and Embryology, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Vipera xanthina, histopatologycal, venom, skin, liver, muscle
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Ülkemizde 12 zehirli yılan türü bulunmaktadır. Bu 12 zehirli yılandan, içlerinde Vipera (=Montivipera) xanthina (Şeritli Engerek)' nında bulunduğu 9 tür Viperidae ailesine aittir. Ülkemize endemik olan bu takson, zehrinin etkinliği açısından yurdumuzdaki en tehlikeli yılan türlerinden bir tanesidir.Bu çalışmada Vipera xanthina zehrinin 1, 3, ve 6 saatlik uygulama grupları oluşturulan albino sıçanların (Rattus rattus) gastrocneimus kası içine (i.m.) verilmesi sonucu deri, karaciğer ve kas dokularından elde edilen 5µ'luk kesitler H&E ile boyanmış ve ışık mikroskobunda histopatolojik olarak araştırılmıştır.Histopatolojik incelemeler sonucunda derinin dermis kısmında ödem, hemoraji, yerel kanlanmalar, seyrek iltihabi hücreler, mix karakterli şiddetli hücre infiltrasyonu, damar etrafı yangı ve yağ nekrozu tespit edilmiş, epidermiste ise bir hasara rastlanılmamıştır. Karaciğer dokusu incelendiğinde sinüzoidal kanlanma ve hepatoselüler dejenerasyon bulunmuştur. Kas dokusundaki miyonekroz, mix karakterli hücre infiltrasyonu, hemoraji, miyofibrillerde inklüzyon oluşumu gözlenen hasarlardır.Anahtar Sözcükler; Vipera xanthina, histopatoloji, zehir, deri, karaciğer, kas.
Özet (Çeviri)
Our country has 12 venemious snake species. 9 species from Viperidae family which also includes Vipera (=Montivipera) xanthina (Ottaman Snake) belong to 12 venemious snake. This species that endemic to our country, in terms of its venom effectiveness which is one of the most dangerous snakes taxon in our country.In this study, 1,3 and 6 hr application grups albino rat (Rattus rattus) venom of Vipera xanthina by injecting gastrocnemius muscle (i.m.). Skin, liver and muscle tissues cutted 5µ, point with H&E and histologycal research to be made a with light microscobe.Result of histopatologycal observing, the part dermis of skin edema, hemorrhage, focus bleeding, rare inflammation cells, mix bigger inflammatory infiltrate, enviroment vascular inflammation and adipose necrosis to fix, but epidermis normal histologycal appearance. Investigate of liver tissue, sinusoid hemorrhage and hepatocellular degeneration. Tissue muscle to observe, myonekrosis, mix inflammatory infiltrate, hemorrhage, myofibril inclusion.