Occupational accidents and diseases in Turkish construction industry
Türk inşaat sektöründe iş kazaları ve meslek hastalıkları
  1. Tez No: 238719
  2. Yazar: YUNUS EMRE TAŞYÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, iş güvenliği, iş kazaları, meslek hastalıkları, inşaat sektörü, Occupational health and safety, occupational safety, occupational accidents, occupational diseases, construction industry
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu tezin amacı inşaat sektörünün Türkiye'deki diğer sektörlere göre iş sağlığı ve güvenliği durumunu belirlemektir. Bu amaç için resmi kaynaklardan her sektörde kaydedilen meslek hastalığı sayıları, iş kazası sayıları, sürekli iş göremezlik sayıları ve ölüm sayıları gibi veriler derlenmiştir. İnşaat sektörünün diğer sektörler ile iş sağlığı ve güvenliği bakımından karşılaştırılması bu veriler kullanılarak hesaplanan karşılaştırma ölçütleri ile gerçekleştirilmiştir. Bunun dışında inşaat sektöründeki iş kazaları ve kazazedelere ilişkin bazı özeliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için ise iş kazaları ile ilgili 22,700'den fazla verinin seçilen bazı değişkenlere göre dağılımı göz önünde bulundurulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the state of occupational health and safety of the construction industry among other industries in Turkey. For this purpose, data such as the number of occupational diseases, the number of occupational injuries, the number of cases of permanent incapacity to work and the number of fatal occupational injuries in each industry are derived from official sources. The comparison of the construction industry with other industries in terms of occupational health and safety is made with the comparative measures calculated with these data. In addition, it is intended to determine some characteristics of the occupational injuries and victims in the construction industry. Therefore, the distribution of more than 22,700 data concerning occupational injuries according to some selected variables is taken into account.