On the analysis and design of a new type of partially compliant mechanism
Yeni bir tip kısmı esnek mekanizmanın analizi ve tasarımı
- Tez No: 238722
- Danışmanlar: PROF.DR. ERES SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek Mekanizmalar, Kısıtsız, Çok Serbestlik Derecesi, Compliant Mechanisms, Unconstrained, Multi Degree-of-Freedom
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalısmada yeni bir tip kısmı-esnek mekanizma için analiz ve dizayn prosedürü gelistirilmistir. Esnek kısımlar döner masfalla ve burulma yayı ile modellenmistir. Bir serbestlik giris uzvu ile kontrol edilirken, uzuvların hareketi kinematik ve kuvvet dengesi ile saglanmaktadır. Bu tip mekanizmaların analizi için gelistirilen prosedür iki farklı mekanizma ile gösterilmistir: krank girisli kızak çıkıslı bes uzuvlu bir mekanizma; krank girisli sarkaç çıkıslı bes uzuvlu bir mekanizma. Çıkıs uzvu salınımlarına göre boyutsuz tasarım parametleri ile tasarım abakları hazırlanmastır
Özet (Çeviri)
In this study analysis and design procedures of partially compliant mechanisms using two degree of freedom mechanism model are developed. The flexible segments are modeled as revolute joints with torsional springs. While one freedom is controlled by the input to the mechanism, the motion of the parts are governed both by the kinematics and the force balance. The procedure developed for the analysis of such mechanisms is shown on two different mechanisms: a five link mechanism with crank input and slider output (five-bar mechanism); a five link mechanism with crank input and rocker output. Design charts are prepared according to output-link oscillation and dimensionless design parameters.