Kuzey avrupa sanatında evren algılayışı ve bu algılayışı oluşturan kültürel dinamikler ve bu dinamiklerin aktarım süreçleri ve biçimleri
Universe understanding on north europen art and the cultural dynamics which create this understanding and the transfering processes of this dynamics
- Tez No: 239049
- Danışmanlar: PROF. YALÇIN KARAYAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mondrian, Malevich, Universe, Symbols, Traditional Art
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Resim tarihinde önemli bir yeri olan Mondrian ve Malevich'in ilham kaynakları hep evren ve insan ilişkisi ola geldi. İki sanatçının da ortak yanları ağaçlar, geleneksel sanat ile bağları ve ?Büyük Kutsal Enerjiye? olan Aşklarıdır. İkisi de devrimler çağında yaşamıştır. İkisi de küreselleşmiş ilk savaşın tanıklarıdır.Düşüncemize göre iki sanatçı da insan ve insanın yapabileceklerinden korkmuş ve tam da bu nedenle ?Öz?ü aramışlardır. İkisi de tüm dünya için bir çözüm önerisi üretmeye çalışmış ikisi de ciddi baskılara maruz kalmış ve değişime tabi tutulmuşlardır.Her ikisi de dev! insanlar arasında, ?öz'e dair çok önemli parçaları gösteren, bilgeliği anlatmaya çalışan kediler gibiydiler.İki Usta da bilgeliği farketmişti, iki usta da geleneksel sanat'a sığınmış nice bilgeler gibi tek bir yerde buluşmuştu.Bu temeldeki bir perspektifte duracak, Mondrian, Malevich ve Geleneksel Sanatlar üzerinden hareket edeceğiz.ANAHTAR KELİMELER: Mondrian, Malevich, Evren, Semboller, Geleneksel Sanat
Özet (Çeviri)
(Adventure of Understanding the Universe: Mondrian and Malevich)The source of inspiration of Mondrian and Malevich who have the importantPlace in painting history, appear as universe and human relationships. The common parts of these two artists are trees, connections with traditional art and the Love to the“Great Holy Energy”. They both lived in revolution age. They are both witnesses of first global war.As we think, they were both afraid of the things that a humankind can make and just for that reason, they both searched for“substance”. They both worked for producing a suggestion for a solution of the whole world, they both were exposed of serious pressure and they forced to get changed.When they were in the middle of thıs“giant”people, they are both like cats who were showing very important piece of“substance”and tried to explain“wisdom”.They both realized wisdom, these two masters both met in the unique point as number of savant who are sheltered in traditional art.We are going to emphasize on that base with this perspective and we are going to move on Mondrian, Malevich, and Traditional Art.