Being a worker in a small scaled indusrty zone: a perspective focusing on the workers' experiences around the problematic of class making in Terazidere
Küçük ölçekli sanayi bölgesinde işçi olmak: Sınıf oluşumu bağlamında işçi deneyimleri odaklı bakış açısı, Terazidere örneği
  1. Tez No: 239048
  2. Yazar: İRFAN EMRE KOVANKAYA
  3. Danışmanlar: DR. MEHMET ARISAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Oluşumu, Emek çalışmaları, Bayrampaşa, Bourdieu, Class Formation, Labour Studies, Bayrampaşa, Bourdieu
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tezde, Edward Palmer Thompson ve Pierre Bourdieu'nün kavramsal yaklaşımları çerçevesinde Terazidere'deki ufak ölçekli sanayi bölgelerinde çalışan işçilerin deneyimleri aktarılmaya çalışılmaktadır. Bourdieu'nün sosyolojik yaklaşımının, çalışılan alandakine benzer değişkenlikteki grupların oluşumunun açıklanmasında ihtiyaç duyulan esnek kavramsallaştırmayı sağlayabileceği düşünülmektedir. Tezin amacı, İstanbul metropoliten alanı merkezi bölgelerine yakın ve neo-liberalizm ile uyumlu belirli üretim rejimlerinin baskın olduğu homojen bir sanayi bölgesinde, çeşitli hayatta kalma stratejilerinin oluşturulması ve geliştirilmesi bağlamında işçi deneyimlerinden ufak bir kesit sunmaktır. Bu bağlamda, kolektif örgütlenme araçlarından yoksun olan işçilerin saklı ve sembolik direnişlerini oluşturan çeşitli hayatta kalma stratejileri ve bu stratejilerin oluşumunda ve gelişiminde etkili olan dinamiklere ilişkin örnekler aktarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, experiences of workers in a small scaled industry zone in Terazidere are narrated influenced by the conceptual approach of Edward Palmer Thompson and Pierre Bourdieu. It is thought that Bourdieu?s sociological approach may provide a flexible conceptualization needed to interpret the establishment of such dynamic groups. The aim of the thesis is to draw a small picture of the workers? experiences in terms of creating and developing survival strategies in a homogeneous industrial zone by the central districts of İstanbul metropolitan area where the certain production regimes are dominant in concordance with neo-liberalism. Examples on certain strategies of survival which form the hidden and symbolic resistances of workers who are deprived of collective organisation tools, and the dynamics which are affective in the formation and development of such strategies are mentioned.