Tek parti dönemi din politikaları
Religious policies during single party period
  1. Tez No: 239053
  2. Yazar: AHMET ŞEFİK HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İŞTAR GÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Religion, Political Science, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Din Politikaları, Tek Parti Dönemi, Din-Devlet İlişkileri, Religious Policies, Single Party Period, Religion-State Relations
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tezde tek parti dönemi din politikaları, Osmanlı modernleşmesinin bir sonucu olarak değerlendirilen inkılâplar zemininde ele alınmıştır. Tek parti dönemi din politikalarının değişimi ise ?intibak? kavramı çerçevesinde açıklanmıştır.Osmanlı Halife-Sultan sisteminden laik devlet sistemine geçiş, devrimsel olmaktan ziyade evrimsel bir nitelik arz eder. Türkiye Cumhuriyet'i Osmanlı modernleşme politikasının neticesidir. İki dönem arasındaki temel fark ise din-devlet ilişkilerine yönelik yaklaşımları olmuştur. Dini/geleneksel kurumların/oluşumların feshedilmesi, hukuk ve siyasi düzenin laikleştirilmesi yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Bu yeni ulus-devlette daha merkeziyetçi, modernist ve seküler politikalar uygulanmıştır. Ancak çok partili düzene geçişle birlikte politik tavırda bir değişim söz konusu olmuştur. Öte yandan, özel bir konuma sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı kurumu da tek parti dönemi din politikaları zemininde ele alınmalıdır. Bu minvalde bu tezde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir kamu hizmeti ve kontrol aracı olmanın dışında ulus-inşası sürecinde de bir role sahip olduğu da öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the religious policies during single party period are discussed based on the secular reforms, which are considered as result of Ottoman reforms. The change in the religious policies during single party era is explained by using the concept of ?accomodation?.The process of transformation from Ottoman Caliphate-Sultan system to secular state system is more evolutionary rather than being revolutionary. The republic of Turkey is the conclusion of the modernization policy of Ottoman Empire. The main difference between two eras is the way of approach to the relation between religion and state. Abolition of religious/traditional institutions/organizations and secularization of law and political order led a new era in Turkey. In that new nation-state, more centralist, modernist and secular policies have been imposed. However, the political attitude has changed after passing to the multi-party system. On the other hand, Presidency of Religious Affairs, which has a special status, should be understood based on religious policies of single party. In this way, it is also asserted in this thesis that the Presidency of Religious Affairs has also had a role in nation-establishment process other than being a public service and a control means.