M?rz?z?de Mehmed S?lim Efendi ve Sel?metu'l-ins?n f? Muh?fazati'l-lis?n adlı eseri
M?rz?z?de Mehmed S?lim Efendi and his work Sal?met al-ins?n f? Muh?fazat al-lis?n
- Tez No: 239086
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET REŞİT ÖZBALIKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Fıkhu'l-luğa, Osmanlı dönemi Arap dili, M?rz?z?de Mehmed S?lim, Sal?metu'l-ins?n, Fıkh al-lugah, Arabic language of Ottoman period, M?rz?z?de Mehmed S?lim, Sal?met al-ins?n
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 882
Özet
M?rz?z?de Mehmed S?lim Efendi ve Sel?metu'l-ins?n f? muh?fazati'l-lis?n adlı eseriXVIII. yüzyıl Osmanlı dönemi seçkin Arap dili âlimi ve şâiri Şeyhulislâm M?rz? Mustafa Efendi'nin oğlu M?rz?z?de Mehmed S?lim Efendi'nin hayatı ve eserleri ile onun Sel?metu'l-ins?n f? muh?fazati'l-lis?n isimli eserinin edisyon kritiğini konu alan bu çalışma, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.Girişte, Sel?metu'l-ins?n f? muh?fazati'l-lis?n fikhu'l-luga türü bir eser olduğu için, XVIII. yüzyılın başlarına kadar fıkhu'l-luğa'nın tarihi gelişimi üzerinde durulmuş ve bu kategoriye dâhil olan eserlerden tespit edilebilenlerin tanıtımı yapılmıştır.Birinci bölümde müellifin hayatı anlatılmış ve tarafımızdan ilk defa tespit edilenler ile birlikte eserleri incelenmiştir.İkinci bölümde Selâmetu'l-insân f? muhâfazati'l-lisân'nın muhteva, tertip, metot ve kaynak yönünden tahili yapılmış ve tespit edilebilen nüshaları hakkında bilgi verilmiştir.Üçüncü bölümde ise tahkiki yapılan ve çalışmamızın ana konusunu teşkil eden Selâmetu'l-insân f? muhâfa?ati'l-lisân'nin metni sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
M?rz?z?de Mehmed S?lim Efendi and His Work Sal?met al-ins?n f? muh?fazat al-lis?nThis study, M?rz?z?de Mehmed S?lim Efendi son of Shaykhulislam M?rz? Mustafa Efendi, distinguished an Ottoman Arabic language scholar and poet of XVIIIth senctury and editional critic his work called Sal?met al-ins?n f? muh?faz?t al-lis?n, is consist of introduction and three chapters.In the introduction, we have examined the short history of the fıkhu?l-luga up to the XVIIIth senctury that M?rz?z?de Mehmed S?lim Efendi (d. 1155/1743) live in and acquainted the similar books of fikhul?l-luga because Sal?met al-ins?n f? muh?fazat al-lis?n had been in general a collection of texts of fikhu?l-luga.In the first chapter, we have given information about life of Mirz?z?de Mehmed S?lim Efendi. In addition we have examined other works of scholar known and discovered for the first time.In the second chapter, we have given information about the Sal?met al-ins?n f? muh?fazat al-lis?n that constitutes our topic of study and made its general description, in respect of content, method and sources.In the third chapter, we have presendet the full text of Sal?met al-ins?n f? muh?fazat al-lis?n critized.