Bir yönetişim uygulaması olarak şeker kurumu denemesinin çözümlenmesi
An analysis of the sugar agency experience as an application of governance
- Tez No: 239112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM EDİS ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Bağımsız İdari Otorite, Tarım Reformu, Şeker Kurumu, Governance, independent regulatory agencies, agricultural reform, Sugar Agency
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
1980 sonrası ekonomik, siyasal ve sosyal olarak yaşanan süreç, küreselleşmenin etkisiyle birlikte kamu yönetiminin yapısında değişimlere yol açmıştır. Yeniden yapılanma olarak adlandırılan bu süreçte Türkiye'nin idari yapısına yeni kurumlar eklenmiştir. Özelleştirme, yerelleşme ve toplam kalite yönetimi gibi neoliberal politikalar, kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasında araç olarak kullanılmıştır. Yeni kamu işletmeciliğinin ve yönetişim anlayışının kamu yönetiminde gerçekleştirdiği dönüşüm bağımsız idari otoritelerin oluşumuna yol açmıştır. Türk idari teşkilatında 1980 sonrası süreçte yer almaya başlayan bu kurumlar yönetişim anlayışının uygulandığı alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.Çalışmada, bağımsız idari otorite olarak kurulan Şeker Kurumu'nun kuruluşundan bu yana geçirdiği dönüşüm tarım reformu kapsamında irdelenmeye çalışılmıştır. Şeker kurumu yapısal ve işlevsel olarak ele alınmış, bu kapsamda Şeker Kurumu'nun Türkiye'de şeker sektörünün liberalize edilmesindeki işlevi tartışılmıştır. Şeker Kurumu'nun kapatılma süreci yönetişim uygulaması olarak çözümlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Economic, political and social developments along with the influences of globalisation led to changes in the structure of the Turkish public administration in the post 1980 period. Neo-liberal policies such as privatisation, localisation and total quality management were used as instruments of restructuring of public administration. Two approaches known as New Public Management and governance dominated the restructuring process. New agencies were added to the existing administrative organisation during this process. Independent regulatory agencies were thus established, and undertook important functions in the application of governance.In this study, the transformation of Sugar Agency which was established as an independent regulatory agency was examined within the context of agricultural reform. Sugar Agency was treated both structurally and functionally, and its role in the liberalization of sugar industry was discussed. The process of abolition of Sugar Agency was analyzed as an application of governance.