İlköğretim yöneticilerinin problem çözme yeterliliği
Problem solving sufficiency of primary school principals
- Tez No: 239221
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu, Yönetim, Yönetici, Okul Yöneticisi, Problem ÇözmeMart- 2009Tuncay KURT, Primary Schools, Administration, Administrator, School Administrators, Problem Solving
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarında görev yapan yöneticilerin problem çözme yeterliliğinin belirlenmesidir. Araştırmada ilköğretim okullarındaki sınıf ve branş öğretmenlerinin görüşlerine başvurulmuştur.Araştırmanın evreni, 2007?2008 eğitim öğretim yılında İstanbul'da bulunan devlete ait ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu (örneklemini) ise, İstanbul İli Avrupa Yakası Zeytinburnu ve Bakırköy ilçelerinden rastgele yöntemle (random) seçilmiş 32 ilköğretim okulda görev yapan 350 sınıf ve branş öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırma verilerinin istatistiksel analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t-testi ve tek yönlü Varyans(ANOVA) analizi ve post-hoc Scheffe testi kullanılmıştır. Farklılıkların anlamlılığının sınanmasında anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Veri çözümlemeleri SPSS 16,0 paket programında yapılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır.Sonuç olarak; ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin, ilköğretim yöneticilerinin problem çözme yeterliliğine genelde olumlu baktıkları söylenebilir. Anlamlı farklılaşmaların görüldüğü tüm ifadelerde 46 yaş ve üstü öğretmenlerin, kendilerinden daha genç diğer öğretmenlere göre, yöneticilerini problem çözme yeterliliği açısından daha olumlu değerlendirdikleri bulunmuştur. Yöneticilerini problem çözme yeterliliği açısından en az olumlu değerlendiren grubun ise genelde 30 ve/veya altı yaş grubundaki öğretmenler olduğu anlaşılmıştır. Lisansüstü öğrenime sahip olan öğretmenlerin, ön lisans ve lisans öğrenimine sahip öğretmenlere göre yöneticilerini problem çözme yeterliliği açısından daha az olumlu değerlendirdikleri saptanmıştır.Mesleki kıdemin yöneticilerin problem çözme yeterliliğini değerlendirmede bir farklılaşma kaynağı olduğu ve 21 ve üstü yıllık mesleki kıdeme sahip öğretmenlerin diğer öğretmenlere göre yöneticileri için daha olumlu algılara sahip oldukları söylenebilir. Çalışılan kademe ve branş değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Problem Solving Sufficiency of Primary School PrincipalsThe aim of this survey is to determine the problem solving capacity of the administrators who work in primary schools. In this survey the opinions of class and branch teachers in primary schools have been asked.The teachers teaching in government schools between the years of 2007-2008 took part in this survey. Working group was chosen randomly among 350 class and branch teachers who teach in Zeytinburnu and Bakırköy, İstanbul.In statistical analysis of survey data, frequency, percentage, arithmetical average, t-test and ANOVA analyze and post-hoc Scheffe test have been used.As a result, we can conclude that the teachers who work at primary schools think positively about primary school administrators? ability for problem solving.It?s apparent that teachers who are 46 or over have positive opinions about the capacity of directors in problem solving when they are compared with younger teachers. Also, the teachers who are 30 or younger have the least positive opinions about the capacity of directors. Besides, teachers holding postgraduate degree, have less positive opinions about directors than those holding bachelor?s degree).The time period of working as a director is a source of difference in evaluating the capacity of directors about problem solving and the teachers who have been teaching at least 21 years have more positive opinions about the directors, it is found that no differences according to the ranks or branches.