Öğretmen ve okul yöneticilerinin yabancı dile yönelik özyeterlilik algılarının ve öğrenme ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determining the school principals, vice-directors and teachers? level of foreign language self efficacy belief, their need for a foreign language and their ways of learning english
- Tez No: 239222
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özyeterlilik, Yönetici, Öğretmen Özyeterliliği, Yabancı dil Özyeterliliği, Self Efficacy, Director, Teachers Self efficacy, Foreign Language Self Efficacy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim kurumlarında çalışan öğretmen ve yöneticilerin yabancı dile yönelik özyeterlilik inanç düzeyleri, yabancı dil öğrenme ihtiyaçları ve yabancı dil öğrenme yollarından hangisini tercih ettikleri araştırılmıştır. Araştırma, Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Beyoğlu, Bayrampaşa, Bahçelievler, Fatih ve Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde görev yapan 54 Resmi okul yöneticisi ve 549 öğretmen üzerinde yapılmıştır.Araştırmada kullanılan ölçeklerin geçerlilik güvenilirlik çalışmaları kapsamında madde analizleri ve iç tutarlılık katsayıları (Cronbach ?) kullanılmıştır. Temel ve alt hipotezlerin test edilmesinde ise Aritmetik Ortalama ve Standart Sapma alma, Bağımsız Grup t-Testi, Frekans Ve Yüzde Analizi, Ki-Kare Analizi, Pearson (ilişki katsayısı), tek yönlü varyans analizi (Anova) tekniklerinden faydalanılmıştır.Araştırmada ilköğretim okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin yabancı dil özyeterlilik algı düzeyleri, yabancı dil gereksinim düzeyleri ve yabancı dili öğrenmeye ilişkin tercih ettikleri yollar belirlenmiştir. Bunun sonucunda; yönetici ve öğretmenlerinin çoğunluğunun özyeterlilik algılarının düşük olduğu, ancak yabancı dile ihtiyaç düzeylerinin yüksek olduğu ve yabancı dil öğrenmek istedikleri bulunmuştur. Bu düzeylerin, öğrenim durumuna göre, yüksek lisans mezunları lehine değiştiği gözlemlenmiştir. Yönetici ve öğretmenlerin yabancı dili ne şekilde öğrenmek istedikleri değerlendirildiğinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın rehberliği olmaksızın bunun başarılabilmesinin zor olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is determining the school principals, the vice-directors and the teachers? level of foreign language self efficacy belief, their need to learn a foreign language and the ways they prefer learning a foreign language by.This research has been conducted on 54 elementary and secondary public school principals and vice directors and 549 teachers, who work for Beyoğlu, Bayrampaşa, Bahçelievler, Fatih and Zeytinburnu District Directorates.Item analysis and internal consistency (Cronbach ?) were calculated in order to maintain the validity and reliability of the scales used in the research. To test the hypotheses, Anova and Spearman Correlation Analysis were used.The research concludes that the school directors and teachers? level of self efficacy belief is low. However, their level of the need to learn a foreign language is high. That is, they are not good at foreign languages and they want to learn a foreign language. The research also indicates that the more people are educated, the more they need a foreign language. The results about the ways that they prefer to learn a foreign language by show that they want to learn a foreign language with the guidence and the support of Turkish Educational Ministry.